Byggföretaget Sefabs ansökan om företagsrekonstruktion godkändes av Norrköpings tingsrätt under måndagen.
– Rekonstruktionsbeslutet innebär att bolaget ställer in sina betalningar. Bolaget får inte betala skulder som uppkommit innan rekonstruktionsansökan den 17 januari, säger rekonstruktören Christian Andersch.
Enligt den balansrapport som lämnades in till tingsrätten har Sefab kortfristiga skulder på över 130 miljoner kronor.
– Bolaget kan inte betala dem, säger Christian Andersch.
En av målsättningarna med rekonstruktionen blir att göra en nedskrivning av skulderna. Det skulle innebära att många lokala företag inte kommer att få fullt betalt.
– Det är naturligtvis tråkigt att Sefab tvingats lämna in en rekonstruktionsansökan till tingsrätten, men alternativet hade varit att ansöka om konkurs – vilket hade varit betydligt värre.
Sefab har flera stora pågående projekt i Norrköping, bland annat renoveringen av Rådhuset och byggnationer i Inre hamnen. De kommer att fortgå som planerat, enligt Christian Andersch.
– Sefab kommer att kunna fullfölja sina uppdrag, säger han.
Rekonstruktionen innebär att de anställda kommer att få betalt genom statens lönegaranti.
Enligt Christian Andersch är målet är att avsluta rekonstruktionen senast i maj. Han tror att Sefab har goda möjligheter att komma på fötter igen. Men det är enligt honom viktigt att processen går fort, för att uppdrag under hösten 2025 och 2026 inte ska påverkas.
– I grunden är detta är ett välskött bolag, som har gått bra under alla år. Men det har dragits ner av den allmänna konjunkturnedgången.
Sefabs vd Pelle Furuheim vill bara svara på frågor via mejl.
"Oerhört tråkigt att företaget hamnat i den här situationen, men vi hoppas och tror att företagsrekonstruktionen kommer utfalla på avsett vis och att företaget lever vidare", skriver han.
Pelle Furuheim anger pandemin, ökade priser på byggmaterial, höga räntor och kriget i Ukraina som några anledningar till att Sefab hamnat i en svår ekonomisk situation.
För mindre än ett år sedan förvärvades Sefab av ED Gruppen. Men enligt Pelle Furuheim är rekonstruktionen "isolerad" till Sefab.
Många mindre aktörer kommer inte troligtvis inte att få fullt betalt nu. Vad vill du säga till dem?
"Återigen mycket tråkigt att företaget hamnat i den här situationen, men samtidigt är vi mycket tacksamma att möjligheten med rekonstruktionsfas finns och att vi fått ansökan beviljad, vilket ger möjligheter att hitta lösningar som ska gynna alla våra intressen", svarar Pelle Furuheim.
Samtidigt dras ett annat byggföretag i Norrköping – ED Bygg – med skulder. Dagens Industri har publicerat en lista över de 50 företagen som har de största skatteskulderna per 30 december 2024. På den svarta listan ligger ED Bygg på en 27:e plats med 96 miljoner kronor i skuld till Skatteverket. DI har tagit hjälp av kreditupplysningsföretaget Syna för att sammanställa listan.
Bakgrunden är coronapandemin då många företag ansökte om pandemistöd. Totalt handlar det om 27,7 miljarder kronor, fördelat på 16 285 företag, enligt DI.
Synas vd Karl Stjernas analys är att många företag riskerar att gå i samma spår som byggföretaget Serneke, som gick i konkurs tidigare i januari. Serneke låg då tvåa på listan med 379 miljoner i skuld till Skatteverket.
– Tusentals bolag kommer att följa efter. 3 600 aktiebolag med pandemianstånd anses inte längre kreditvärdiga och nära hälften av de 13 000 aktiebolagen har minst en betalningsanmärkning, säger Karl Stjerna till DI.
När NT söker Eddy Wallin, grundare till företaget, vill han inte besvara frågorna via telefon. I stället kommer svaren i mejlform. Han bekräftar att ED Bygg har skulder på 96 miljoner till Skatteverket och skriver att placeringen på listan inte är någon nyhet.
"Löpande under ett par år har DI publicerat denna lista, så det är inget nytt för oss eller marknaden", skriver han.
Enligt Skatteverkets sektionschef Tomas Envall har 40 000 avbetalningsplaner betalningsdagar i mars. Om ett företag inte kan betala kan man söka om ytterligare ett anstånd, men de medges väldigt sällan, uppger Tomas Envall för DI.
Eddy Wallin skriver till oss att ED Bygg har en återbetalningsplan till Skatteverket som sträcker sig över 36 månader för att matcha företagets orderbok.
"Vi ska alltså inte betala hela summan i mars 2025. Vi känner oss trygga med att följa återbetalningsplanen", skriver han.
Även Creditsafe, som är ett kreditupplysningsföretag, varnar för en konkursvåg i DI:s artikel. De uppmanar företag att kontrollera kunder och leverantörer noga inför kommande affärer.
Kan man i dag göra trygga affärer med ED Bygg?
"ED Bygg har en stabil balansräkning med en bra andel eget kapital samt en stark orderbok närmaste 24–36 månaderna, vilket är långt fram för ett byggbolag", skriver Eddy Wallin.
Riskerar ni konkurs?
"Vi ser utvecklingen av byggbranschen som varit utmanande i flera år, vilket tyvärr medfört att flera bolag inte finns längre, vilket är beklagligt. Vi har en stark orderbok med varierande motparter som kommun, region och privata aktörer."