I mars 2021 kunde vi berätta om att kommunstyrelsen i Norrköping tagit pengar från sin reserv för att satsa på trygghetsskapande insatser. Satsningen mynnade ut i en lista med åtgärder.
– Det vi har gjort är att ringa runt till cheferna vid de olika förvaltningarna och bett dem om förslag ur sitt perspektiv, sa Richard Tjernström, säkerhetschef vid Norrköpings kommun när listan presenterades.
Nu har det blivit hög tid att titta på hur det gått med satsningen och vid kommunstyrelsens sammanträde den 10 januari redovisas en första utvärdering.
Totalt var det tio miljoner som öronmärktes för 2021–2022 och fem miljoner som inte hade någon bortre tidsgräns. Utöver denna satsning fick kommunen 5,2 miljoner från Socialstyrelsen till sociala insatser för barn och unga i utsatta områden.
Enligt tjänsteskrivelsen från kommunstyrelsens kontor startade insatserna senare än planerat. Det dröjde till september innan man kom igång, detta på grund av att beslutet om ärendet inte togs förrän i juni. Enligt tjänsteskrivelsen har arbetet även påverkats av den pågående pandemin samt att man inte har hunnit tillsätta vakanta tjänster.
Tack vare pengarna från Socialstyrelsen har kommunen satsat på uppsökande verksamhet vid socialkontoret, som anställt en chef och fyra medarbetare inom det så kallade EST-arbetet (Effektiv Samverkan för Trygghet). De fyra socionomerna har ansvar för varsitt område; Centrum, Ringdansen, Hageby och Klockaretorpet.
Som ett led i att utveckla trygghetsskapandet i EST-områdena har kommunen rekryterat en trygghetssamordnare som kommer att påbörja sin tjänst i januari i år. Beräknad kostnad för den nya tjänsten var 350 000 kronor, men då den inte tillsattes förrän 2022 så tas inga pengar förrän det här året.
För 250 000 kronor har kommunen påbörjat EST-inriktade aktiviteter i form av dialog med externa aktörer. Ett exempel är pilotprojektet Aktivera Navestad, som syftar till att få människor i området i rörelse och i aktivitet.
Vidare när det gäller de öronmärkta pengarna från kommunstyrelsen så har 1,1 miljoner satsats på arbetet mot välfärdsbrott. Den förre polisen Tony Georgson jagar nu bidragsfuskare på heltid. Hittills har de här pengarna gått till personal- och uppstartskostnader samt inköp av externa säkerhetstjänster.
Under hösten 2021 har en kommunal samverkan påbörjats och under processens gång ska 2 miljoner läggas på tryggare utomhusmiljöer, exempelvis belysning, samt 3 miljoner på sanering och andra åtgärder mot klotter.
Enligt planerna skulle 700 000 kronor satsas på en speciell mobilapp som varnar om våld och hot i skolan. Här har dock ingen upphandling genomförts än då utbildningskontoret vill utreda frågan ytterligare.
Pengar skulle också läggas på utvändig kameraövervakning i samverkan mellan det kommunala fastighetsbolaget Norrevo och säkerhetsenheten. En ansökan om tillstånd för kameraövervakning av Mosstorpsskolan i Skärblacka har skickats in till Integritetsskyddsmyndigheten. Nu inväntas beslut. Pengarna, 1,5 miljoner, finns kvar att använda under processens gång.
900 000 skulle vikas åt föräldravandringar i samverkan med idrottsföreningar. Under 2021 blev det vandring i fyra stadsdelar: Ektorp/Vilbergen, Smedby, Klockaretorpet och Skärblacka. Den första vandringen kunde dock inte genomföras förrän i oktober, därmed har man bara spenderat 100 000.
Säkerhetsenheten har tillsammans med kommunens väktarorganisation genomfört sökinsatser med narkotikahundar på kommunala skolor. Första tillfället var den 23 september på Borgsmoskolan och därefter har narkotikahundarna besökt bland annat Bråvallagymnasiet och Kungsgårdsgymnasiet. Insatserna har lett till att narkotikahundarna har indikerat på narkotiska preparat. Kostnaden ligger på 150 000 kronor.
På kommunstyrelsens sammaträde den 10 januari ska politikerna även ta ställning till tjänstemännens förslag på vad som ska hända med de pengar som blivit över från 2021. Totalt rör det sig om 4,4 miljoner kronor. Enligt förslaget ska 3 miljoner satsas på trygghetsskapande åtgärder tillsammans med organisationer utanför kommunen. Resterande pengar ska bland annat täcka en föräldrarskapsmässa i Hageby och utbildning i våldsförebyggande arbete.
Säkerhetschefen Richard Tjernström vill avvakta kommunstyrelsens sammanträde innan han uttalar sig om utvärderingen.