NT fick möjligheten att hänga på i samband med besiktningen av Folkparkens nya lekplats. Projektledare Jessica Posada och landskapsarkitekt Olivia Thörn har drivit upprustningen av lekplatsen, en plats som har lockat stor uppmärksamhet.
– Sista veckorna har folk mejlat och ringt, det märks att det finns ett stort engagemang för Folkparken och hur det ska bli, säger Jessica Posada när vi möter upp Olivia inför besiktningsmötet.
– Ja, vi har fått fantastisk respons när vi jobbat här och på sociala medier. Så hoppas vi att barnen och familjerna ska fortsätta känna när de leker här, säger Olivia Thörn.
Det var hon som startade upp projektet genom att gå ut till Matteus- och Folkparksskolan samt Matteusskolans anpassade grundskola och prata med barnen om vad de önskade för lekmiljö. Resultat blev en lekpark med tivolitema. Mest iögonfallande är de stora äggformade tornen som är specialbyggda för just den här lekplatsen.
– När vi tittar på de teckningar vi samlade in så är det väldigt likt de här tornen vi byggt. Jag tycker också att vi hållit ihop tivolitemat bra. När man går förbi så känns det som att man är på Liseberg. Det var det som vi pratade om när vi hade möten med skolklasserna och projektörerna. Det ska vara lite extra, säger Jessica Posada.
De båda tjänstemännen på samhällsbyggnadskontoret har ett par gemensamma lekplatsprojekt tillsammans på sitt cv. Men i Folkparken har båda känt att det funnits en speciell nerv och respons från allmänheten.
– Det har kommit in många önskemål om att piffa till den här parken. Jag tror att den här stora upprustningen är efterlängtad av många. Personligen var det den stora parken jag åkte till, tillsammans med mamma, när jag var liten. I den här parken är jag uppvuxen och jag var här också som tonåring när jag gick i gymnasiet i stan, säger Jessica Posada.
– Jag tycker att vi fått till en väldigt fin helhet. Det finns något att göra för alla åldrar här. Vi har tänkt på olika sitsar, inkludering och tillgänglighet med bra markmaterial. Här kan man leka efter egen förmåga. Här finns också utmaningar om man känner behov av att kunna leka på höjden, säger Olivia Thörn.
Enda förseningen är linbanan. Den kommer att färdigställas och besiktigas efter semestern.
Budgeten ser ut att pricka rätt och har legat på 13,5 miljoner. Där ingår mer än lekparken. Belysningen längs huvudstråken till lekplatsen har uppdaterats. Nya armaturer med ett cirkadiskt ljus som är skonsamt för insekter och djurliv.
De båda tjänstepersonerna trycker på det engagemang de mött från alla. Elever, konsulter, entreprenörer och allmänheten.
Arbetsglädje som smittat av sig?
– Det känns som så. Jag kan utan tvekan säga att det här är det roligaste projektet jag har hållit på med, säger Jessica Posada.
Utanför lekplatsen och byggstängslet står Gabriel Strid med sonen Otto.
– Borgen i mitten är nog häftigast. Snurrkarusellen ser också kul ut, säger nioårige Otto Strid som är på jakt efter en BMX-bana med sin pappa Gabriel Strid.
Anna och Oskar Söderberg besökte Folkparken tillsammans med döttrarna Alida, snart fem år och lillasyster Alva, tre år.
– Jag tycker parken ser jättefin ut. Att man gjort den med ett tema, tivolitänket, känns annorlunda för Norrköping. Det är inte det vanliga lekplatsmaterialet som är standard överallt, säger Anna Söderberg.