Många och starka reaktioner på NT:s serie: "Var är föräldrarna?"

NT:s granskning om våldet i högstadiet har väckt starka och många reaktioner. Läsarna känner sympati med de drabbade, vill ha hårdare tag i skolan och undrar var föräldrarna är. "Det är ofattbar, hur är det möjligt", skriver en läsare.

Utdrag ur NT:s granskning av våldet i högstadiet.

Utdrag ur NT:s granskning av våldet i högstadiet.

Foto: Norrköpings Tidningar

Norrköping2024-11-22 12:00

Sympati

Många tänker på de som direkt har drabbats av otryggheten i skolan. Slagna elever och lärare och alla andra som tvingas vistas i den otrygga miljön.

"Ofattbart, hur är det möjligt? Vilken otrygg miljö för barnen."

Erica Falk på NT:s Facebooksida

"Så synd om våra lärare. Idag får dom inte göra något utan att få en anmälan på sig."

Nezi Beri på NT:s Facebooksida

"Det är synd om de elever som vill få betyg och de som inte är utåtagerande. Måste vara väldigt skrämmande att tvingas vistas i en sådan miljö. Jag tänker också på alla barn som inte bråkar utan vill ha lugn och ro. Bara förlorare i denna historia. Hur passar det ihop med strategin att stänga mindre skolor och ha färre stora istället? Man kanske borde göra tvärtom och ha mindre högstadieskolor? 

Signatur "Verksamhetsutvecklare" på nt.se

"Skötsamma elevers rättigheter till studiero och trygghet borde väga tyngre än stökiga elevers skolplikt." 

Signatur "Grilly" nt.se

undefined
Här är del ett och två av NT:s artikelserie om skolan.

Hårdare tag 

Väldigt många reagerar med krav på hårdare tag i skolan och att det ska bli hårda konsekvenser för de som inte sköter sig.

"Det är ett jäkla mesande med stökiga ungar nu för tiden. Ta bort alla bråkstakar/ligister från vanliga skolan och placera dom i nån form av internatskola med militär-diciplin så att ungarna lär sig att uppföra sig civiliserat".  

Signatur "Roffe 63" på nt.se

"Kameraövervakning i alla klassrum och korridorer kanske? Ge tillbaka rätten till lärarna att agera, som det är nu så kan dom inte det för då känner sig eleverna 'kränkta' och anmäler läraren. Det har gått för långt. Skolan är tandlös som det är nu. Gör föräldrarna ersättningsskyldiga/böter om det händer något i skolan."

Signatur "Vårelda" på nt.se

"Dags att införa specialklasser för elever som har problem med koncentrationsförmåga och aggressivitet. Stigmatiseringsrädslan måste bort!"

Krister Hagsten på nt.se

"Stäng skolan och sprid ut alla stökiga elever på olika skolor."

Nejib Ben Dhafer på NT:s Facebooksida

"Barn kräver konsekventa föräldrar, regler och konsekvenser. De behöver hållas ansvariga och ha krav på sig och inte bara ha en massa rättigheter, skyldigheter är minst lika viktigt. Nu för tiden har många kids det alldeles för lätt och kravlöst vilket resulterar i odräglig individer och stök överallt."

Johnny Holmström på NT:s Instagramkonto.

"Så går det när lärarna knappt får säga till ungarna utan att få sparken. Noll respekt för lärarna."

Johanna Svensson på NT:s Tiktoksida

"Börja med distansundervisning. Det funkar inte längre."

Signatur "Starmoon75" på NT:s Tiktoksida

"Vad ska vi göra mer än att prata med våra ungdomar, gå på möten som inte leder nånstans, när inte själva problemet ens tas upp? Det är för flata ”bestämmare”! Låt lärare få ha auktoritet! Låt pedagoger och vuxna få ta i med hårdhandskar (inget våld självklart!) och ha befogenhet att avvisa störiga elever. Passar inte det, avhys från skolans område! 

Malin Kungshammar på NT:s Facebooksida

undefined
Utdrag ur NT:s granskning av våldet i högstadiet.

Föräldraansvar

"Var är föräldrarna?" Det är en vanlig reaktion när något inte står rätt till bland ungdomarna. Många reagerade så även den här gången.

Men det finns även många som pekar på svårigheten att uppfostra barn i dagens Sverige där attityden i samhället beskrivs som hård. 

"De barn som beter sig illa har kanske föräldrar som inte orkar med, som har psykisk ohälsa eller missbruk, som är ensamstående och jobbar mycket eller som bara inte har förmågan att se problemet." 

Signatur "K1978" på nt.se

"Plocka bort ungarna som inte kan sköta sig i skolan och sätt dem på en specialskola, där kan dem gå tillsammans med en obligatorisk närvarande förälder. Då kanske det väcks någon form av ansvarstagande från förälderns sida."

Signatur "Frustrerad pappa"  på nt.se

"Var är alla föräldrar till buset, eller finns det inga bråkiga barn enligt dem? Dags att sätta ner foten nu!"

Signatur "Bonusmamman" på nt.se

"Man får hoppas att skolan haft dialog med föräldrarna till ungdomarna och polisanmäler alla hot eller stänger av dom."

Signatur "Nisse 1967" på nt.se

"Skolans ansvar är att utbilda, inte uppfostra andras barn. Det är ju inte lärarnas fel att eleverna inte lyssnar och att de inte gör som man säger, det är en vårdnadshavares ansvar att lära sina barn att man gör som läraren säger." 

undefined
Reportrarna Jenny Carlsson och Mattias Heikki har jobbat med granskningen av våldet i högstadiet.

Signatur "HGEW" på nt.se

"Kräv att föräldrarna till dessa tolv våldsverkande barnen är närvarande en hel vecka på alla lektioner! Då får vi se vad som händer."

Signatur "Zola" på nt.se

"Frustrerande att föräldrar till dom barn som inte vill förhålla sig till ordning och reda - inte träder fram och reder ut vad deras ungar ställer till med på en hel skola. Det här är en skrämmande utveckling!"

Anders Sjödén på nt.se

"Många frågar ”vart är föräldrarna?”, men min och många andras fråga är ”vart är rätt hjälp och stöd från början?” Alla är inte insatta i skollagen och vet inte vad dom har för rättigheter gällande sitt barn, så många går omkring på sina jobb med en klump i magen och frågan ”när kommer nästa samtal från skolan och vad kommer det handla om”.

Maria Medin på NT:s Facebooksida.

"Det är ett mycket hårdare klimat på skolorna i dag, så som det är i samhället då skolan är en direkt reflektion av samhället. Det är inte lätt att uppfostra sina barn i dag det krävs mer av föräldrar för att nå fram med sitt budskap."

Signatur "Dilmonthomas" på NT:s Instagram

undefined
NT:s publiceringar har fått många reaktioner, inte minst på Facebook, Instagram och Tiktok.

Ifrågasätter

Många ifrågasätter och riktar kritik mot de styrande inom skolan och inom kommunen.

"Det verkar vara ett dåligt ledarskap från den centrala chefen ner till rektorn. Man får känslan av att lärarna inte får uppbackning utan kämpar ensamma. Sorglig läsning." 

Signatur "Verksamhetsutvecklare" på nt.se

"Sedan kan man stark ifrågasätta rektorns insatser. Här verkar det ju vara en intressekonflikt mellan rektor och lärare. En rektor skall väl ändå till 100 procent stötta sin personal." 

Alf Larsson på nt.se

"Sparka rektorn, alla på skolinspektionen och de på utbildningskontoret. Det är en skandal att detta fått och får ske." 

Signatur "Lidande supporter" på nt.se

"Ledning måste visa nolltolerans på sådan beteende! Elever som är i behov av stöd ska få rätt anpassad stöd för att lyckas i sin utbildning men det ska inte betyda att dessa elever heller ska få göra vad som helst mot någon för de. Rektor har skyldighet att tillgodose elever och personals säkerhet, vilket hon visar stor brist i."

Molly Mackay på nt.se

"Mer elevassistenter så att läraren kan fokusera på undervisning. Fler vuxna i skolan kostar absolut pengar, men i slutändan så kostar ungdomar utan utbildning ännu mer… anställ!"

Jessica Sällström på NT:s Facebooksida

"Det är nog dags att skolinspektionen tar ett krafttag emot Mosstorpskolan, kanske är dags att stänga ner för att personalen har en ohållbar arbetsmiljö." 

Signatur "Bonusmamman" på nt.se

Plus och minus

De allra flesta rösterna om publiceringarna var positiva. Men den ifrågasattes också.

"Både marknadsföringen inför och inriktningen på själva artikeln känns väldigt svartmålande mot högstadieskolor i allmänhet och Mosstorpsskolan i synnerhet. Jag ställer helt öppet frågan vad syftet är?"

Lisa Lindberg på nt.se

"Hur ska det komma till en förändring om vi sitter tysta? Hur ska man nå framåt om man ej erkänner att det finns en problematik som man står handfallen inför? Tack till NT som belyser verkligheten!"

Jenny Björnerud på nt.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!