Man i 60-årsåldern erkänner brutalt överfall på advokat

Mannen som åtalats för det brutala överfallet på en advokat i Norrköping har i polisförhör förnekat brott. Men under rättegången ville han ge sin version av händelserna och erkände. Åklagare Pernilla Törsleff menar att överfallet var brutalt: "Det har varit ett tortyrlikande angrepp".

Mannen fångades på övervakningskameror när han anlände i Norrköping.

Mannen fångades på övervakningskameror när han anlände i Norrköping.

Foto: Polisen

Norrköping2024-07-04 19:04

Advokaten blev angripen i mitten av april när hon varit ute med hunden. När hon ska gå ur hissen på våningsplanet där hon bor dyker en maskerad man upp och slår henne i ansiktet. Advokaten faller bakåt in i hissen och mannen fortsätter angreppet. 

Han slår med knytnävarna mot hennes ansikte och trycker in sina fingrar i hennes ögon. Skadorna blir så allvarliga att advokaten förlorar synen på ena ögat. 

– Jag upplevde att det var hans fokus. Han skulle förstöra mina ögon, säger advokaten när hon hörs under rättegången.

En granne hör skriken och kommer ut i trapphuset. Mannen avbryter attacken och flyr. Han lämnar kvar sin ryggsäck där polisen bland annat hittar ett kollektivtrafikkort med mannens namn på.

undefined
Hissen där advokaten angreps.

När rättegången drar i gång på torsdagsmorgonen förs mannen in i rättssalen iförd handfängsel och Kriminalvårdens gröna kläder. Via sin försvarare Sofia Björksten erkänner han angeppet på advokaten, men menar att han inte gjort sig skyldig till åklagarens brottsrubricering synnerligen grov misshandel, utan misshandel av normalgraden. 

Han förklarar att bakgrunden var en arvstvist som uppstod efter en släktings död. Mannen hade inte varit överens med sina syskon hur en fastighet som ingick i dödsboet skulle hanteras. 

Den kvinnliga advokaten var boutredningsman i ärendet och den åtalade mannen tyckte att hon var partisk i den rollen, vilket åklagaren menar det inte finns några belägg för.   

Enligt mannen angrep han advokaten för att komma åt hennes mobiltelefon och dator. Där hoppades han hitta bevis som visade att advokaten misskötte sitt jobb och bevisen skulle han sedan ge till "undersökande journalister".   

 – Det var i panikförsvar, säger mannen om varför han gav sig på advokatens ögon.

undefined
Mannen fångades på övervakningskameror när han anlände i Norrköping.

Han lyfte även fram att han inte är en våldsam person. 

Rätten bedömde att mannen ska vara fortsatt häktad och genomgå en rättspsykiatrisk undersökning. Pernilla Törslöff, åklagare i ärendet, menar att det finns flera försvårande omständigheter i fallet. 

– Han berättar och medger ett ganska omfattande våld, tolv kraftiga slag, och han medger även att han tryckt sin tumme i målsägarens öga, säger hon.  

undefined
Åklagare Pernilla Törsleff anser att angreppet på advokaten också är en attack mot rättssystemet.

En annan försvårande omständighet enligt Törsleff är att mannen angripit advokaten för att hon varit boutredningsman.

– Det är som tur är ganska ovanligt att företrädare för rättsväsendet blir utsatta, men när det väl sker så är det särskilt allvarligt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!