Starka reaktioner på NT:s granskning: "Katastrof det man läser"

NT:s granskning av nedskärningarna inom psykiatrin i Norrköping har väckt många reaktioner. Läsarna är kritiska mot de politiska besluten och vill se förändring. Dessutom träder fler personer med egna erfarenheter fram och berättar sina historier.

Personalen slår larm om att nedskärningarn ainom psykiatrin kan leda till fler självmord.

Personalen slår larm om att nedskärningarn ainom psykiatrin kan leda till fler självmord.

Foto: NT

Norrköping2025-01-16 17:30

Hundratals kommentarer har kommit in – här är några av alla som hört av sig efter våra artiklar, uppdelade i olika kategorier.

EGNA ERFARENHETER:
Annelie och hennes dotter:

Annelie tar kontakt med oss och berättar att hennes erfarenhet av psykiatrin började när hennes dotter Anna, som egentligen heter något annat, var i 12-årsåldern. De misstänkte att Anna hade ADHD men kön till utredning var lång och det tog många år innan de fick svar. Under tiden började Anna skära sig själv i armarna.

-- Hon fick mediciner men ingen behandling som samtal med psykolog, säger Annelie.

De tyckte inte att problemen togs på allvar och de blev värre. När Anna slutade gymnasiet började hon använda droger för att självmedicinera sin ångest. Då kunde hon inte ta del av olika behandlingsprogram, eftersom ett krav är att man måste vara drogfri. 

Vid ett tillfälle fick Anna en drogutlöst psykos. Hon började höra röster. Annelie körde henne till psykiatriakuten.

-- Hade Anna bara fått rätt behandling från början hade hon kanske haft ett helt annat liv i dag. Hon har aldrig haft ett jobb, nu lever hon på aktivitetsersättning. Men hon är en jättesmart tjej, hon hade trots sina diagnoser kunnat vara ganska välfungerande. 

Annelie hoppas fortfarande att Anna, som snart är i 30-årsåldern, ska få hjälp.

-- Jag måste tänka positivt för att klara mig. 

Men nedskärningarna som nu görs inom psykiatrin gör henne orolig. 

– Jag vill inte att min dotter ska bli en siffra i självmordsstatistiken. Men jag lever alltid med tanken att hon kan ta livet av sig. Men nedskärningarna ökar risken för att det blir så. 

Annelie heter egentligen något annat.

Jonas är en av annan av alla föräldrar som hört av sig:

– Vi har också drabbats av de långa köerna till Barn- och ungdomspsykiatrin. I sex år har jag kämpat för att min dotter ska få rätt hjälp. Det har varit kaos. Man känner en maktlöshet när man inte får några svar. Socialtjänsten har varit grymt bra och verkligen försökt att hjälpa henne. Men psykiatrin har jag absolut inget förtroende för, tyvärr. Till en början var jag av den gamla skolan, sa att det bara är att bita ihop. Mer och mer började jag att förstå att min dotter ser livet på ett annat sätt, men psykiatrin lyssnar inte på det. Hon säger att hon känner att hon har svikit mig, men jag säger att det absolut inte är så. Det är svårt. Jag vill ju bara att min dotter ska få må bra.

Signatur "lillebilg" skriver på NT:s Instagram:

"Vid olika tillfällen när jag inkommit med klienter till psykiatrin så har de blivit hemskickade trots att de var suicidala. En gång sa läkaren att vi skulle köpa bullar och dricka mjölk när vi kom tillbaka till boendet. Det är fruktansvärt hur klienter har blivit bemötta och behandlade av psykiatrin i Norrköping genom åren." 

Mysan Fryklund på NT:s Tiktoksida:

"Psykiatrin är ett skämt här, hur kan man ha så dålig koll att en patient lyckas ta sitt liv?

undefined
Annlie hör av sig till oss efter att ha läst vår artiklar. Hon oroas över att nedskärningarna ska öka risken att hennes dotter blir ytterligare en siffra i självmordsstatistiken.

SYMPATI FÖR PATIENTERNA:
Roland Almén kommenterar på NT:s Facebooksida:

"Otroligt ledsamt med senaste årens alla neddragningar för de svagaste i samhället. I det nya Sverige gäller det att vara rik och frisk, finns inte plats för övriga, de räknas inte."

Signatur "carolinelinstromm" på NT:s Instagram:

"Bra att ni granskar och lyfter detta. Alltför många har drabbats mycket hårt av att det inte finns resurser och att rutiner inte följs inom vården. Det ska inte behöva sluta som det gjort för många."

I Norrköpingsgruppen på Facebook har en tråd startas om granskningen som i skrivande stund har fått ett 50-tal kommentarer, här är några av dem:

"Nedskärningarna görs på helt fel områden och för dem som är mest utsatta".

"Så ledsen för er skull och patienterna/anhöriga som hamnar i en hemskt tråkig sits".

undefined
I vår granskning har vi pratat med personal, politiker och de som drabbas av neddragningarna inom psykiatrin.

FÖRSLAG PÅ FÖRÄNDRINGAR:

Signaturen "anneliander" på NT:s Instagram:

"Alla måste vakna och inse att psykiatrin måste förändras och det är nu. Hur många fler liv ska det bli innan något görs. Det är katastrof det man läser."

Signaturen "vildasamzelius" kommenterar på samma plattform:

"Hoppas det blir ändring på Psykiatrin i Norrköping."

Signaturen "johannacederborg" skriver så här i sin kommentar:

"Tänk om vi kunde ha en nollvision mot självmord. Precis som nollvision mot döda i trafiken."

undefined
NT har gått igneom de lex Marior som gjors av psykiatrin på Vrinnevisjukhuset de senaste åren. De visar att flera självmord hade kunnat förhindras.

KRITIK MOT STYRANDE POLITIKER:

Signatur "Barrunda" på nt.se:

"Vad bra att det känns rätt för Marie (Morell) trots anmälningarna till IVO. Marie, vet du att det finns och fanns riktiga personer bakom anmälningarna? Hon som begick suicid hade ett namn, en familj och vänner. Vi kommer tyvärr aldrig mer kunna träffa henne pga undermålig hjälp från psykiatrin du står bakom. Det hela känns faktiskt ännu värre när regionstyrelsens ordförande tycker den bristande resursen är rimlig, att personal ska vänja sig och att vi anhöriga ska leva med konsekvenserna." 

Anja Johansson på nt.se:

"Får vänja sig" och "samordna". Det är inte särdeles konkret. Om det går att göra mer effektivt, bevisa det INNAN ni säger upp en massa folk! Vi har ju inget välfärdssamhälle kvar snart! Det här är helt oacceptabelt och mycket skrämmande."

Här kan du ta del av alla delar i granskningen:

Del 1: Skyddsombudet Mårten Larsson är orolig för vad neddragningarna inom regionen ska leda till. Psykologen Astrid Kihlén likaså.

Del 2: Mamman "Hanna" berättar om sin dotter och familjens kamp för att hon ska få rätt hjälp.

Del 3: Både regionstyrelsens ordförande Marie Morell (M) och socialminister Jakob Forssmed (KD) svarar på våra frågor.

Vi kommer att följa upp artiklarna med fler delar framöver. Har du tips eller egna erfarenheter får du gärna ta kontakt med oss på jenny.carlsson@nt.se eller fredrik.nygren@nt.se

Stöd till anhöriga

Många som hört av sig till oss är anhöriga till de som mår psykiskt dåligt. Hit kan du vända dig för att få stöd som anhörig:

Spes

Suicidprevention och efterlevandestöd.

Norrköpings kommuns anhörig- och kunskapscenter

Finns till för de som hjälper, stöttar eller känner oro för en närstående och själv behöver stöd för att orka. Här erbjuds bland annat stödsamtal, samtalsgrupper och kurser.

Anhöriglinjen

Erbjuder stöd till dig som är anhörig på telefon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!