Från och med den första mars i år träder de nya reglerna från Transportstyrelsen i kraft. En av de nya reglerna innebär att man måste skriva under en försäkran om att man inte ska fuska innan man skriver kunskapsprovet. Det innebär att en fuskande elev riskerar att bli åtalad och straffad. Straffsatsen för osann försäkran är böter eller fängelse i högst sex månader.
– Jag tycker det är bra att konsekvenserna blir hårdare. Att skriva ett kunskapsprov för körkort är inte som att skriva vilket prov som helst. De som fuskar sig till godkänt här kommer ju ut i trafiken utan att kunna reglerna ordentligt. Då kan de riskera andra människors liv. Tänk dig en person som kör i 70 km/h utanför en förskola för att den inte förstår skylten, säger Martina Kärnfeldt, trafiklärare i Norrköping.
Transportstyrelsen beslutade i början av året att införa de nya reglerna. Olof Stenlund är utredare på Transportstyrelsen och menar av man känner till att fusk förekommer och att en bakgrund till beslutet är en dom för ett år sedan, då två personer blev friade från åtal om osann försäkran. Detta trots att båda erkände att de fuskat.
– Det fanns faktiskt en ruta man kryssade i tidigare också, där man som provskrivare intygade att man inte tänkte inte fuska. Men problemet var att det inte fanns skrivet i någon lag eller författning. Därför blev man inte dömd i rätten. Nu förändras alltså detta och folk som fuskar kommer att kunna ställas till svars, säger Olof Stenlund.
Förhoppningen, enligt Transportstyrelsen, är att de nya reglerna ska skapa en avskräckande effekt och på så sätt minska antalet fuskare. En annan förändring är att det kommer börja ställas krav på att eleverna först fått godkänt på sitt kunskapsprov innan de får göra körprovet. Martina Kärnfeldt är positiv till förändringen.
– B-körkortet är den enda behörigheten där det inte har varit så. Jag tycker det nya sättet är bra, för att det faktiskt ställer högre krav på elevernas teoretiska prestation och förbereder dem bättre inför uppkörningen. Det kan också förhoppnings korta ner köerna till uppkörningen eftersom många börjar med uppkörningen, misslyckas och gör om den på grund av bristande teorikunskaper, säger Martina Kärnfeldt.