Det är augusti, luften är varm och fuktig. Ett underbart läge för - mögelsvamparna. Innan du hinner säga ordet mikroorganism har det nyköpta brödet täckts av ett ljusgrått ludd eller de nyss så goda blåbären vuxit ihop i botten av skålen.
Vissa förhållanden
- Den höga luftfuktigheten ihop med värmen ger optimala förutsättningar för mögelsvampen, säger Monica Olsen på Livsmedelsverket som har jobbat med mögel i nästan 30 år.
Mögelsporer finns överallt, även på livsmedel. Men för att mögelsvampar ska börja växa krävs det särskilda förhållanden.
- Tillgången på vatten
i livsmedel är det som framför allt är avgörande men också att det finns något för mögelsvampen att leva av, alltså själva livsmedlet, säger Monica Olsen.
Men ett livsmedel som verkar blött för oss, till exempel sylt, är inte nödvändigtvis så lockande för mögel. Mycket socker binder vattnet och hämmar mögelsvampen.
Stora mängder socker är alltså bra för hållbarheten men det finns alternativ för den som vill undvika det söta.
- Mindre söta syltar är bra att frysa in, gärna
i små portioner. Konserveringsmedel hindrar också svamputvecklingen men sylten kan fortfarande mögla.
Alla mögelsvampar är inte heller beroende av värme.
- Några trivs väldigt bra även i kylskåp, säger Monica Olsen.
Det generella rådet från Livsmedelsverket är att undvika att äta möglig mat. I bröd, till exempel, kan svampens trådar sträcka sig en decimeter från det synliga möglet. Men mögel vill också ha syre, det är därför det oftast börjar växa på ytan. För livsmedel som kan mögla inifrån, till exempel nötter, finns det hårda regler för att minska risken att giftiga exemplar säljs i handeln.
Brunfläckiga äpplen
- För att bli sjuk av mögel krävs det stora mängder och då känns det när du till exempel biter i en frukt. Men det är viktigt att inte göra mos av angripen frukt eller av bär som har legat några dagar. Brunfläckiga äpplen ska man undvika, framför allt om prickarna är regelbundna cirklar, då kan det vara mögelsvamp. I bär kan mögelsvampen börja växa utan att man ser det, säger Monica Olsen.
Men om mögel är giftigt, hur kan vi då äta mögelost och penicillin?
- I ost injiceras oftast kontrollerade stammar som inte producerar stora mängder gift. Mögel kan också finnas utanpå salamikorvar men just där skyddar den mot bakterier och tränger inte in i korven.
- När det gäller penicillin eller antibiotika är det ett ämne som är uttaget från svampen, även om penicillin i dag ofta framställs på annat sätt. Men visst är penicillinet giftigt, bakterierna dör ju, men i små doser är det inte farligt för den som äter det.
Finns det något med mögel som vi inte tänker på?
- Det är väldigt vackert, särskilt att titta på i mikroskop. Mögelsvamparna finns i så många olika former och färger.