M vill ha kameraövervakning på skolor

Moderata kommunalrådet Sophia Jarl är orolig över säkerheten på och runt omkring kommunens förskolor, grundskolor och gymnasier och hoppas Norrköping snart ska ta ett steg mot en säkrare miljö.

Moderaterna hoppas att Norrköpings kommun inför kameraövervakning på skolorna och att elever får en nyckeltag för att komma in i skolans lokaler.

Moderaterna hoppas att Norrköpings kommun inför kameraövervakning på skolorna och att elever får en nyckeltag för att komma in i skolans lokaler.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2016-09-12 09:30

– Vi har lagt förslaget om kameraövervakningen för att det faktiskt har hänt en hel del saker som vi i fortsättningen vill förhindra, säger Sophia Jarl. På exempelvis Borgsmoskolan har man haft skadegörelse och tidigare hade Kungsgårdsskolan på Holmstagatan problem med att obehöriga gick in i skollokalerna.

Sophia Jarl menar att motionen inte ska ses som att man vill införa en generell övervakning men trycker på att det finns flera faktorer som borde tala för att kameraövervakning införs så snabbt som möjligt på högstadieskolor och gymnasiet i Norrköpings kommun.

– Kameraövervakning kan avskräcka från brott som exempelvis narkotikaförsäljning, säger Sophia Jarl. Den kan också skydda området närmast en förskola för att förhindra skadegörelse likt den som ägde rum den här veckan.

Enligt Sophia Jarl är det lättare att få tillstånd för kameraövervakning utomhus än inomhus och moderaterna har kompletterat sitt förslag med ytterligare ett som handlar om säkerheten i skolorna.

– Vi vill att alla elever får en tag för att kunna komma in i skolans lokaler, säger Sophia Jarl. Eleverna på Kungsgårdsgymnasiet har ett sådant system och det tycker vi borde användas överallt.

Utbildningsnämnden anser att arbetet kan påbörjas omgående med befintliga investeringsmedel under 2016 och att medel tillförs utbildningskontorets investeringsplan för kommande år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om