Pistolrånade kollegan – men lovade att betala tillbaka

24-åringen bad sin kollega om flytthjälp och lurade ner honom i en källare. Där ska han ha dragit fram ett pistolliknande föremål och rånat mannen – men efteråt bett om ursäkt och lovat att betala tillbaka pengarna.

Bakom en buske, utanför 24-åringens fönster, hittades en luftpistol som tros ha använts vid rånet mot hans kollega.

Bakom en buske, utanför 24-åringens fönster, hittades en luftpistol som tros ha använts vid rånet mot hans kollega.

Foto: Polisen

Norrköping2024-10-06 15:00

Den 24-årige Norrköpingsbon har nu åtalats för grovt rån och övergrepp i rättssak efter händelsen i början av juli.

Han hade tidigare jobbat tillsammans med offret och hörde nu av sig och bad om hjälp att flytta några tunga kartonger. När kollegan kom till bostaden i centrala Norrköping visades han ner i källaren, där 24-åringen plötsligt ska ha tagit fram ett pistolliknande föremål och tvingat honom att swisha 5 000 kronor.

Efteråt vände sig kollegan direkt till polisen, som snabbt kunde gripa 24-åringen. I en buske, direkt under mannens fönster, hittades också en luftpistol av Soft Air Gun-typ, som offret kände igen. På vapnet fanns också dna-spår från 24-åringen, som även hade bilder på pistolen i sin telefon.

undefined
I 24-åringens telefon hittades den här bilden på ett vapen, som bedöms vara samma som hittades i busken.

Kollegan berättar i förhör att han tolkade pistolen som riktig och säger att 24-åringen också laddade den framför honom. Efteråt, säger han, var mannen både hotfull och ångerfull. Kollegan fick, har han förklarat, höra att han inte skulle berätta om händelsen för någon och att 24-åringen visste var han bodde. Samtidigt bad rånaren om ursäkt, sade att han själv satt i skiten – och lovade att betala tillbaka pengarna om två veckor.

Kollegan säger dock att han tog hela situationen på fullt allvar och var "jävligt rädd".

– Han kändes ganska desperat. Ja, han hade kunnat skjuta mig. Om han kunde råna mig kunde han lika gärna skjuta.

undefined
Det hittade vapnet är en så kallad soft air gun, alltså en luftpistol, men offret tolkade det som en riktig pistol och fruktade för sitt liv.

24-åringen har i förhör med polisen nekat till övergrepp i rättssak och grovt rån, men erkänt rån av normalgraden. Han hävdar att han aldrig hade något pistolliknande föremål och inte uttalade några hot efteråt.

– Det jag sa till honom var bara så här... "snälla, snälla berätta inte för någon. Du får tillbaka om två veckor liksom", säger 24-åringen och tillägger att han i efterhand "skäms" för vad han gjort.

Han har inte velat svara på frågor om luftvapnet, men medger att han har skulder.

I en chatt i 24-åringens telefon pratar han också med en okänd person om att råna någon. Strax efter rånet mot kollegan skriver han sedan till den andre: "Jag har dina para" (pengar). 24-åringen har dock inte velat kommentera detta i förhör.

Han har suttit frihetsberövad sedan händelsen och ställs den 10 oktober inför rätta i Norrköpings tingsrätt. Han är tidigare dömd till 2,5 års fängelse för grovt narkotikabrott och riskerar nu att få upp till tio år om han fälls för grovt rån.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!