Vårdplatserna färre för varje år – nu lovar regionen ändring

Vårdplatserna har blivit färre och färre för varje år. Nu lovar Region Östergötland en ökning, efter påtryckningar från Socialstyrelsen. "Östergötland är sannolikt den region som redan har lägst antal vårdplatser", säger Niklas Theorin, på Läkarförbundet.

År av nedskärningar av Östergötlands vårdplatser kan nu vända, om Region Östergötland uppfyller sin målsättning.

År av nedskärningar av Östergötlands vårdplatser kan nu vända, om Region Östergötland uppfyller sin målsättning.

Foto: Fredrik Nygren

Norrköping2024-10-15 17:00

– Det finns en påtaglig brist på bemannade vårdplatser i hela Östergötland, säger Niklas Theorin, ordförande för Läkarförbundet i Östergötland.

undefined
Bortsett från åren runt pandemin har nedgången i antalet vårdplatser på Vrinnevisjukhuset i Norrköping varit stadig.

Vårdplatserna i regionen har minskat de senaste åren. På Vrinnevisjukhuset i Norrköping, till exempel, har vårdplatserna minskat med en tredjedel sedan 2014 – från 324 till 231.

– Det är en alldeles för stor minskning, som leder till en mer eller mindre konstant stress för läkare och annan personal när vi tvingas prioritera bland vilka som kan läggas in och ibland behöver vi stressa med utskrivningar, säger Niklas Theorin.

undefined
"För många icke-canceringrepp är väntetiden flera år tyvärr. Eftersom processen för att hantera inneliggande patienter behöver gå snabbt blir det också en hög belastning på röntgen och andra undersökningar", säger Niklas Theorin, ordförande för Läkarförbundet Östergötland.

Enligt en rapport från Socialstyrelsen behöver Region Östergötland öka antalet vårdplatser. Samtidigt har regionen ett stort sparkrav och nyligen meddelades att över 200 undersköterskor och vårdadministratörer sägs upp, något som NT tidigare rapporterat om.

undefined
"Inneliggande patienter skickas ibland hem tidigare än önskat för att någon annan behöver platsen mer, även om vi försöker göra det så säkert som möjligt", säger Läkarförbundets Niklas Theorin.

– Östergötland är sannolikt den region som redan har lägst antal vårdplatser i förhållande till befolkningsmängden och behöver öka antalet, säger Niklas Theorin.

undefined
Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland, håller med om att det råder en brist på vårdplatser.

Jessica Frisk, vårddirektör i Region Östergötland, håller med om att det råder en brist på vårdplatser. Enligt regionen beror bristen främst på att det saknas sjuksköterskor. Samtidigt menar man att bristen inte är lika stor som den kan verka, då regionen säger sig ha varit ledande i att utveckla vårdformer utanför sjukhuset.

– Tillgången till vårdplatser är en del i att kunna ge en bra vård i tid. Men det finns också flera andra faktorer som spelar in. Invånarna ska känna sig trygga i att om man har ett akut behov av vård så kommer vi att lösa det, säger Jessica Frisk.

undefined
Region Östergötland har ett stort sparkrav och en stor grupp medarbetare har varslats.

Med tanke på regionens sparkrav – kommer vårdplatserna att minska ytterligare i antal?

– Nej, tvärtom är det ett prioriterat mål att öka antalet vårdplatser.

undefined
Jessica Frisk är vårddirektör i Region Östergötland.

Samtidigt som regionen varslar personal ska antalet vårdplatser, främst inom medicin och kirurgi, alltså öka. Det ska man göra bland annat genom mer samarbete.

– Vi rekryterar fortfarande sjuksköterskor, och arbetar med att optimera storleken på avdelningarna och utveckla samarbetena mellan kliniker och avdelningar, säger Jessica Frisk.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!