Sommarintervjun
Sophia Jarl beskriver ett helt förändrat liv de senaste två månaderna. Både privat och inom politiken. När mötena med människor plötsligt hamnar på en minimal nivå blir det lite torftigt. Hon beskriver ett liv som för henne (och många andra) var uppbyggt på ett sätt och sen så rasar allt.
– Ingen var egentligen beredd. Visst fungerar det att ha digitala möten. Men ska vi vara ärliga är det fortfarande en bit till tekniken fungerar helt och hållet tillfredsställande. Och det är ändå inte samma sak som att mötas på riktigt. Samtidigt tycker jag ändå att pandemin visar att det finns många resor till möten som ändå skulle ha kunnat gjorts digitalt, säger Sophia Jarl.
Och privat?
– Det handlar också om mötena. Möten med människor som är viktiga i mitt liv. Jag har tre väninnor som alla är mina bollplank. De är över 70 år och vi kan inte träffas. Det gör det här till en jobbig tid. Jag har också en farbror som bor i Sydney. Vi kommer inte kunna träffas som vi brukar nu. Han är en viktig länk till min pappa som dog när jag var ung, säger hon.
Hon har egentligen ingen gissning om hur lång krisen blir. Men hon ser samtidigt att planeringen av digitala möten ligger kvar för resten av året. Hon tror också att det kommer ta länge innan samhället är tillbaka i något slags normaltillstånd.
– Det är omöjligt att gissa när samhället kan vara tillbaka i något slags normaltillstånd. Men jag tror att vi kommer att få förhålla oss till coronapandemin under lång tid. Något som är bra och som glädjer mig som lärare med biologi som ett av ämnena är att ekosystem runt om i världen är på våg att hitta tillbaka. Det är glädjande och bara att hoppas att vi människor vill att det fortsätter, säger hon.
Många nämner möten och resandet som något vi människor kommer att få avstå en del ifrån. Sophia Jarl är också inne på den linjen.
– Visst är möten viktiga och visst tror jag att möten kommer fortsätta att hållas. Ibland är det viktigt att verkligen träffas. Men jag tror samtidigt att många redan har börjat tänka om. När det gäller nöjesresor tror jag att trenden blir att många lägger till några dagar och väljer att spendera längre tid på resemålet. Jag tror att det blir dyrare med resor och många blir tvungna att prioritera. Kanske kommer vi resa lite som förr, säger hon..
Politiken har även den påverkats av covid-19. En borgfred har tagit plats, alltså att annars stridande partier håller sams inbördes för att bekämpa yttre fiende. Sophia Jarl tycker att den var nödvändig. Men menar samtidigt att en inte får bli för långvarig.
– Jag tycker att krisen i stort sett hanterats bra. Men det kan vara lätt att vifta bort oppositionen när man styr och hänvisa till krisen. Bara för att komma undan kritiska frågor. Men politiken måste ges möjlighet att debattera principiella skillnader och inte bara hålla tyst när det finns kritik. Jag ser demokratiska risker med alltför lång borgfred, säger hon.
Till intervjun har jag bett henne att ta med sig en sak som blivit extra viktig under coronapandemin. Hon tog med sig ett par löparskor. Hon förklarar:
– Det blir väldigt mycket stillasittande och jag måste röra på mig. Det känns extra viktigt nu. Jag har faktiskt slitit hårt på skorna under den här tiden. Jobbar man hemifrån är det mycket lättare att röra på sig, säger hon.