Pelle Holm var med och drog igång BK Norrköping Tillsammans redan 2014, även om föreningen rent formellt fick sitt namn och bildades 2017.
I projektets nuvarande form ingår Bollis Lek och spel för årskurs 2–6, något som främst finansieras med hjälp av Norrköpings kommun, Kronprinsessparets stiftelse och Postkodstiftelsen.
Kort beskrivet handlar det om att barn i de tre socioekonomiskt utsatta områdena Hageby, Navestad och Marielund ska få en meningsfull fritid genom organiserad fotboll. I det vidare perspektivet vill Norrköping Tillsammans bidra till att styra in ungdomarna på rätt väg i livet.
– Just nu har vi 588 inskrivna barn i föreningen men det har ju självklart varit ännu fler genom åren som har blivit för gamla nu, konstaterar Allan Borgvardt som är verksamhetsansvarig för Bollis.
Norrköping Tillsammans är nu en av tre nominerade till Årets Norrköpingshjälte, där vinnaren kommer utses i samband med Peter Johanssons julkonsert i De Geerhallen den 2 december.
– Det är jättestort för oss. Det är ett kvitto på att vi gör någonting rätt och det är klart att vi är stolta över det här, säger Borgvardt.
– Det spelar ingen roll om vi vinner eller inte. Det viktigaste är att vi syns och uppmärksammas, säger Pelle Holm.
Borgvardt nickar instämmande:
– Så är det ju. Det fina är att vi har nominerats. Det är a och o att synas i positiva sammanhang.
Vi träffar Sylvias före detta skyttekung och de andra Bollis-ledarna i Hageby inför fredagsverksamheten inne i hallen. Förutom fotboll står det också Fair play på programmet, där barnen exempelvis får resonera kring hur man är en bra kompis.
Allan Borgvardt känner också av att de gör skillnad varje dag i mötet med alla barnen.
– Vi upplever väldigt mycket positivt som är förknippat med verksamheten. Barnen är glada och tycker om att spela fotboll. Sen är det mycket känslor och sånt också, som man får hantera ute på planen. Men vi är många ledare på plats. En ungdomsledare per sex barn och minst två teamledare som är med och stöttar upp. Syftet är att ge barnen en meningsfull fritid men det gäller också för ungdomsledarna som är här och ställer upp för en liten peng. Tre–fyra stycken av våra ungdomsledare har själva varit med i Bollis som barn när vi startade upp och det är jättekul, säger han.
Norrköping Tillsammans har haft flera projekt och olika samarbetspartners genom åren. Det har exempelvis varit hjälp med läxläsning, nattfotboll och ledarutbildningen Reboot, som i sig fungerade väldigt bra tillsammans med Bollis.
– Vi samarbetar med flera andra fotbollsföreningar också, som hjälper till med ledare och så vidare. Sylvia och Assyriska var med i början. IFK har varit inne och i dag är det Adas. Sen jobbar vi med åtta olika skolor här i Hageby, Navestad och Marielund, förklarar Allan Borgvardt.
Ni presenterar ert projekt för varje ny årskull?
– Exakt så. Det är en uppsökande verksamhet. Vi går ut till skolorna och besöker samtliga klassrum. Berättar vad vi gör och påminner om att vi finns, och att de kan komma och spela fotboll.
Hur många är med rent procentuellt?
– På lågstadiet ligger det närmare 50 procent, säger Allan Borgvardt innan det är dags att gå in i hallen och välkomna de första barnen.