Leif, 54, köpte lastmaskin av blufföretaget

"Alla annonser och telefonnummer på den välgjorda hemsidan var bara en bluff." Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
"Alla annonser och telefonnummer på den välgjorda hemsidan var bara en bluff." Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Leif trodde att han gjort årets klipp. I stället blev han lurad av bedragaren och förlorade sina pengar. Nu vill han varna alla för att göra liknande köp.

Norrköping 24 november 2023 14:12

Leif heter egentligen någonting annat. Han fastnade för en annons i sin lokala tidning. Det var en begagnad lastmaskin av märket Volvo L70. Priset var attraktivt och det var en lastmaskin som han kände hade passat perfekt till sin verksamhet. Han ringde upp numret i annonsen och möttes av en vänlig röst som pratade småländska. 

– Jag reflekterade över hur fantastiskt trevlig han var och att han visste vad han pratade om när det gäller maskiner, säger Leif.

Säljaren erbjöd transport av lastmaskinen hem till Leif för 15 000 kronor. De kom överens om ett sammanlagt pris på 250000 kronor exklusive moms. 

Säljaren skickade ett ordererkännande via ett bokföringsprogram.

– Sedan ringde han och sa att han hade en transport som skulle åt mitt håll redan i övermorgon, men då ville han ha betalt först. Jag förklarade att det kommer att ta några dagar men det tyckte han var märkligt. Han ville att jag skulle sätta in pengarna direkt på hans konto.

undefined
"Alla annonser och telefonnummer på den välgjorda hemsidan var bara en bluff." Bilden är tagen i ett annat sammanhang.

Leif gjorde en kreditkontroll av säljarens företag, Rudolfssons Grävmaskiner AB. Svaret lugnade honom.

– Det var riktigt snygga siffror och allting såg så bra ut. Det kändes perfekt att kunna få maskinen levererad så snabbt. Så jag genomförde köpet och mejlade betalningsbekräftelsen från min bank till honom. Han svarade att maskinen skulle levereras samma vecka, precis enligt köpekontraktet.

Dagen efter fick Leif ett textmeddelande från säljaren. Det hade uppstått förhinder och maskinen kunde inte levereras förrän tidigast om två-tre veckor. Leif kontaktade säljaren och krävde att han inte skulle behöva betala för transporten. Säljaren vägrade och det var det sista Leif hörde från säljaren.

Det var nu Leif började få onda aningar. Han kollade upp vilka som satt i styrelsen för Rudolfssons Grävmaskiner AB och hittade ett nummer till företagets revisor.

– Han informerade mig direkt att företaget har blivit utsatt för en kapning och att jag gjort en affär med en bedragare. Alla annonser och telefonnummer på den välgjorda hemsidan var bara en bluff. 

Leif som bor i Västergötland förlorade totalt 312 500 kronor. Han har gjort en polisanmälan men räknar inte med att få tillbaka sina pengar. Han vill nu varna alla som planerar liknande köp som han gjorde.

– Man kan inte lita på någonting nu för tiden, säger han.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!

 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa