Djurparkens skapare är död: "Ett unikt livsverk"

Djurparkens grundare och skapare Ulf Svensson är död. "Hans livsverk kan inte mätas i ord", säger mångårige vännen Ulf Nersing.

Djurparkens grundare och skapare Ulf Svensson, som fick såväl Olof Palme som kung Carl XVI Gustaf att besöka Kolmården, är död. "Hans livsverk kan inte mätas i ord", säger mångårige vännen Ulf Nersing.

Djurparkens grundare och skapare Ulf Svensson, som fick såväl Olof Palme som kung Carl XVI Gustaf att besöka Kolmården, är död. "Hans livsverk kan inte mätas i ord", säger mångårige vännen Ulf Nersing.

Foto: Mikael Strand/TT

Norrköping2023-02-03 14:47

Vi backar tillbaka till början av 1960-talet.

Paret Ulf och Marianne Svensson hade flyttat till Östergötland och Kolmården från Mariestad. Kolmården var på den tiden en av Sveriges svagaste kommuner, när Ulf Svensson blev landets första betalde kommunalkonsulent med uppdraget från politikerna att "hitta på något".

Han fick ett år på sig.

En 32-årig Svensson – med ett stort intresse för människor och en enastående förmåga att engagera dem – bosatte sig i det ruffiga skolhuset i Kolmården med vaktmästeriet som arbetsrum.

Där började historien.

undefined
Ulf Svensson visar upp en ritning över det nya fritidsområdet med djurpark.

Den 27 maj 1965 invigdes Kolmårdens Djurpark. Bilkön var två mil lång och över 40 000 personer kom till invigningen, där entrén var 4.50 kronor, men Ulf Svensson höjde den till 5 kronor under dagen. 50-öringarna tog helt enkelt slut tack vare det enorma intresset, som få hade räknat med. Alla kom för att titta på tigrar, kameler, antiloper och andra exotiska djur, som strövade i stora inhägnader.

Då fanns där 210 handplockade djur, inköpta i all hast i Danmark av direktör Svensson och hans anställda.

"Jag kan berätta det här nu. Det är preskriberat vid det här laget. I december 1964 fick han ett telefonsamtal med insidertipset att det fanns mul- och klövsjuka i Danmark och att gränsen skulle stängas inom kort. Så vi åkte ner med fyra-fem lastbilar och plockade till oss antiloper, tigrar, kameler och apor. När vi kom till Helsingör var klockan kvart i elva på kvällen och då gick en av våra lastbilar sönder. Jag lyckades hitta en bonde som hade en traktor. Den lejde jag och så drog vi ombord trasiga lastbilen på färjan. Gränsen stängdes vid midnatt, berättade Ulf Svensson i en NT-intervju 2010.

– Ulf var in i det sista så stolt och glad över djurparken, säger Ulf Nersing.

Bland alla djuren hade Ulf en favorit – i delfinen Flip. 

"Först när han kom till oss verkade han så skitförnäm och brydde sig inte om träningen alls, men sen fick han två specialtränare och så blev han bäst av alla. Ingen kunde hoppa så högt som han."

undefined
Ulf Svensson och Kolmårdens Djurpark fick 1976 besök av statsminister Olof Palme.

I dag är parken en av de mest besökta i landet och slog besökrekord 2022 med över 750 000 besökare.

Allt började med, som Ulf Svensson själv uttryckte det, "en liten dum idé och tanke vid en frukostrast. Det skulle bli ett fritidsområde med lite djur..."

Ulf Svenssons snilleblixt och livsverk blev en världsattraktion, som skapat många arbetstillfällen och satt Norrköping och Kolmården på kartan.

I en NT-intervju inför sin 90-årsdag berättade han hur skeptisk omgivningen var till de storslagna planerna i Kolmården.

"Min pappa, som var på besök en sommar, var ute och gick och träffade på en person nere i Kolmården. Pappa frågade hur livet var och så vidare, när personen plötsligt sa "vi har fått hit en riktig stolle som ska bygga en djurpark i skogen." Min pappa berättade det för mig. Det var nog många som funderade över om jag var riktigt klok".

"Ju mer motstånd jag möter desto mer vild blir jag. Det har hjälpt mig mycket genom åren. Har jag bestämt mig för något så ska det genomföras", sa han också.

Han hyllades kungligt för sitt verk och fick 2020 en medalj av första storleken av Kungl. Patriotiska Sällskapet. 

– Ulf Svensson var en sann hedersman, som aldrig gav sig. Hade han fått en idé eller tanke så skulle den genomföras... Han ville alltid alla väl, säger Ulf Nersing.

undefined
Djurparkens grundare och skapare Ulf Svensson är död. "Hans livsverk kan inte mätas i ord", säger mångårige vännen Ulf Nersing.

Ulf Svenssons liv var dock så mycket mer än en djurpark.

Han hade organiserade kurser och fritidsaktiviteter som konsulent för Svenska Scoutförbundet, arrangerade sommarläger för funktionshindrade i Marsbäcken och hade ett livslångt och hyllat engagemang i Rotary.

På senare år engagerade han sig starkt för Barndiabetesfonden, skapade pris för unga begåvningar och skrev också, tillsammans med Per Frankelius, boken "Svenssons svindlande affärer – Snilleblixten som räddade Kolmården". Just Barndiabetesfonden låg honom varmt om hjärtat, där det aldrig funnits några tvivel om varför.

"Jag fick ett brev från en pappa till en nioårig flicka som drabbats av diabetes. Det var ett brev med mycket oro och känslor, där flickan en dag hade frågat sin pappa om det gör ont att dö och sagt ”om det inte gör det så är det bättre än att behöva sticka mig varje dag". Det kändes rätt i hjärtat och gav oss alla mer kraft och styrka att verkligen försöka hjälpa till", berättade Ulf.

Ulf Svensson, som avled i torsdags kväll, blev 93 år och sörjs av släkt och många vänner.

Mannen bakom Kolmården

Namn: Ulf Evert Hjalmar Svensson

Född: Den 22 januari 1930 i Leksberg

Död: Den 2 februari 2023 i Norrköping

Mannen bakom Kolmårdens Djurpark, där han var djurparksdirektör 1964 till 1988 och därefter koncernchef till 1991.

Utmärkelser (i urval): Hans Majestät Konungens medalj av åttonde storleken, Regeringens belöningsmedalj i guld åttonde storleken, Kungliga sällskapet Pro patrias stora guldmedalj, S:t Olofsmedaljen, Turistapplåden, Röda Korsets stora silvermedalj och plakett, Paul Harris Fellow.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!