Efter granskningen – läsarna rasar mot socialens utredning

NT:s granskning om hur familjerätten i Norrköping hanterat ärendet med Anton och Selma har väckt starka känslor och många reaktioner.
– När ska de börja lyssna på ungarna?, skriver en läsare.

vårdnadstvist

vårdnadstvist

Foto: Thomas Möller

Norrköping2025-02-11 20:00

Det plingar i mejlkorgen, läsare vill berätta om liknande upplevelser eller reagera på granskningen. Telefoner ringer, kommentarsfälten i NT:s sociala medier fylls med reaktioner och tusentalet läsare reagerar med gillande tummar, hjärtan eller arga miner.

undefined
Utredningen om Anton och Selma ska granskas på nytt.

Signaturen yeeeyo333 skriver på NT:s Tiktoksida:

"Så viktigt och bra att mer sånt här tas upp! Sånt enormt svek att varken socialen eller familjerätten lärt sig efter flera såna här tidigare fall, där barn verkligen tagit skada."

Fia Susanna Jonander skriver på NT:s Facebooksida:

"Underbart att någon tar upp detta. Har inte Norrköpings familjerätt läst Barnkonventionen?"

Signaturen falk_eye skriver på NT:s instagramkonto:

"Det gör ont att läsa/.../Hur är det rimligt att flytta barnen till någon som de inte känner tillräckligt väl för att bo med och dessutom ryckas upp från sin trygga punkt. Känns galet."

undefined
Barnen har bott hela livet hos sin mamma – men nu är familjerättens förslag att de ska flytta till sin pappa.

Familjerätten – en del av socialtjänsten – har på uppdrag av Norrköpings tingsrätt utrett var barnen Anton, åtta år, och Selma, tio år, ska bo och vem som ska vara deras vårdnadshavare.

Barnen har bott hela livet hos sin mamma – men nu är familjerättens förslag att de ska flytta till sin pappa, som bor några timmars bilresa bort. Att barnen inte vill och att de är rädda för sin pappa tar familjerätten inte hänsyn till.

Pappan har även ett kriminellt förflutet och är dömd för bland annat grovt narkotikabrott och våld i nära relation. I mars möts barnens föräldrar i tingsrätten i en tredje vårdnadstvist.

Anna Karlström skriver på NT:s Facebooksida:

"Ur barnens perspektiv, om man nu tror att barnen skulle må bra av att träffa pappan mer, borde kravet ligga på pappan att flytta till barnen och inte tvärtom."

undefined
"Lilla Hjärtat" fick inte det skydd hon behövde. Flickan blev bara tre år gammal.

Flera läsare påminner om vad som hände i fallet med den treåriga flickan "Lilla hjärtat" som inte fick det skydd hon behövde. Det slutade med att hon hittades död hos sina föräldrar. Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, konstaterade att socialtjänsten i Norrköping gjorde många allvarliga fel i ärendet.

I ett mejl skriver Charina:

"Läser artiklar om socialkontoret i Norrköping, det är så sorgligt, tänker på hur det gick för "Lilla hjärtat". Astrid Lindgren sa "Ge barnen kärlek och mera kärlek..."

undefined
Bilden är hämtat från en manifestation för barns rättigheter som arrangerades i Luleå efter att Tintin påträffats död i sin pappas bostad.

Andra tar upp fallet med den åttaårige pojken Tintin som mördades av sin pappa i Luleå för två år sedan – två veckor efter att tingsrätten beslutat att pappan hade rätt till umgänge, trots att pojken berättat om sin rädsla för pappan.

Den 1 januari i år infördes lagen Tryggare hem för barn, också kallad "Lex Tintin". Den innebär bland annat att barnets bästa går före rätten till umgänge med en förälder som barnet inte bor tillsammans med och att risken för att barn far illa måste vara en viktig del i bedömningen.

Sofia Gustavsson skriver på Tiktok:

"Har de inte lärt sig nånting efter Tintin?"

Vi får också kontakt med en tjej som känner stark medkänsla med Anton och Selma. Hon berättar att hon växte upp med båda sina föräldrar men att en av dem utsatte henne för psykisk misshandel. En gång var det väldigt nära att hon blev slagen. Familjen satt vid matbordet när smockan hängde i luften.

– Jag blir fortfarande rädd och mår dåligt när jag hör skramlet av bestick, säger hon.

Hennes föräldrar separerade så småningom och tanken var att syskonen skulle bo varannan vecka hos föräldrarna. Men det blev inte så.

– Jag var varannan helg hos min andra förälder men jag ville ju inte dit. Jag var ju rädd och försökte slippa.

Hon fick till slut gehör för sitt motstånd. Umgänget med den andra föräldern fasades ut och de träffades lite mer sporadiskt. Hon säger att hon inte har sovit över hos sin andra förälder sedan hon var tolv år gammal.

Du blev alltså lyssnad till som barn?

– Ja, jag blev det.

Hur är din relation med den andra föräldern idag?

– Det funkar. Vi kan umgås några timmar då och då utan att det blir spänt. Men jag ser inte den personen som en förälder, inte efter vad den utsatte mig för som barn.

undefined
Madeleine Cocozza kritiserar familjerättens utredning.

Familjerättens utredning om Anton och Selma kritiseras från flera håll, bland annat av Madeleine Cocozza, legitimerad psykoterapeut och lektor vid Linköpings universitet som gått igenom utredningen på NT:s uppdrag.

Under onsdagen ska socialnämnden i Norrköping ha sammanträde och bland annat diskutera utredningen om Anton och Selma. Monica Holtstad (L), ordförande i socialnämnden, säger att utredning ska granskas på nytt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!