Lärorik festival för Röda Korset

Bråvallafestivalen är det hittillls största uppdraget för Röda Korsets första hjälpengrupp i Norrköping. Och de hade fullt upp.

Norrköping2013-08-16 06:30

– Roligt, intensivt och lärorikt.

Så sammanfattar Magnus Carrö, gruppledare för Röda Korsets första hjälpengrupp i Norrköping, insatsen under Bråvallafestivalen. Då gjorde de totalt 1307 dokumenterade omhändertaganden.

– Vi visste egentligen inte vad som väntade oss i och med att det var första gången som vi i Norrköpingsgruppen var på en större festival, säger Magnus Carrö.

Bråvalla störst

Gruppen har tidigare hjälp till vid arrangemang som fotbollsmatcher, konserter och Vätternrundan. Bråvallafestivalen är där-emot det hittills största och mest omfattande uppdraget – med fyra dagars hårt arbete och 50 000 besökare på plats.

– Det fanns alltid något att göra. Det blev inte så mycket sömn, säger Magnus Carrö.

Jobbade ideellt

Totalt hade Röda Korset ett 40-tal frivilliga som jobbade ideellt under festivalen. Norrköpingsgruppen bestod av åtta personer och resten kom från första hjälpengrupper i övriga delar av landet – från Malmö i söder till östersund i norr.

Inför musikfesten hade de förberett sig genom att utbyta erfarenheter med exempelvis Höglandsgruppen.

– De har ju jobbat på Hultsfredfestivalen i flera år, förklarar Magnus Carrö.

Under Bråvallafestivalen hade Röda Korset ett förbandstält på campingen som var bemannat dygnet runt. De hade även mindre tält intill varje scen och en motordriven transport för att skjutsa patienter på området.

Skavsår och solbränna

Mest hektiskt var det kring scenerna mellan klockan 20 och 03 varje kväll. Då pågick högriskspelningar med till exempel Rammstein och Avicii.

– Mycket folk på liten yta gjorde att många blev klämda och fick svårt att andas.

Annars kunde skadorna gälla allt ifrån skavsår och solbränna till misshandel och medvetslöshet. Röda Korsets grupper ger enbart första hjälpen, vilket innebär att de kan ta hand om mindre skador och lägga förband. Vid allvarligare skador kördes patienten till landstingets sjukvårdstält eller fördes med ambulans till sjukhus. Fyllerister fick sova ruset av sig i tillnyktringsenhetens tält.

Nu har Magnus Carrö hunnit pusta ut. Han är nöjd med insatsen, men menar att det finns saker att förbättra tills nästa år.

– Nu vet vi mer om vad som krävs av oss, vilket material som behövs och vilka krav vi kan ställa på arrangören. Tills nästa är kommer vi att vara bättre förberedda, avslutar Magnus Carrö.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om