Läraren togs ur tjänst av skolan

Läraren togs direkt ur tjänst när skolan konfronterades med materialet och anställningen har nu avslutats. Skolan har också polisanmält mannen eftersom man misstänker att det mannen har gjort kan vara olagligt.

Läraren togs direkt ur tjänst när skolan konfronterades med materialet. Bilden ovan är arrangerad.

Läraren togs direkt ur tjänst när skolan konfronterades med materialet. Bilden ovan är arrangerad.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2019-10-24 19:45

En av skolans chefer bekräftar att det pågår en internutredning.

– Vi tittar på det utifrån ett arbetsgivarperspektiv och utifrån ett skolperspektiv. När det gäller polisanmälan är det inte vi som gör en brottsrubricering. Skolan är inte målsägande, det är de individer som kan ha utsatts för brott som är det.

Enligt elever på skolan har de här kränkningarna pågått under många år, men det har avfärdats av lärare och chefer som enbart ”olämpligt beteende”. Är det något du känner igen?

– Ja, jag har nu också fått höra den typen av reaktioner och vi ställer oss självklart frågan om vi borde vi ha reagerat tidigare. Hamnar vi i ett läge att en medarbetare får sluta på det här sättet är det klart att vi måste vara självkritiska. Sedan vet jag att det generellt ibland kan förekomma ryktesspridning om olika personer som jobbar inom skolan. 

Från skolans sida anser man sig ha följt rutiner och regelverk för mannens anställning och man har följt de egna rutinerna för klagomål lokalt på skolan som först hanteras av rektor genom samtal. Om vårdnadshavare upplever att skolan inte agerar tillräckligt kan anmälan göras till huvudmannen. Det har enligt den aktuella skolan inte inkommit några klagomål till huvudmannen i detta ärende.

– I övrigt fortsätter vi att titta på enskilda bedömningar som gjorts vid olika tillfällen för att se om det finns saker vi kan dra lärdomar av, säger chefen.

Läraren har inte lärarlegitimation, men har ändå jobbat på skolan som visstidsanställd. Under tio års tid har hans visstidsanställning upprepade gånger förnyats, trots att föräldrar har klagat på olämpligt beteende.

Några klagomål av den digniteten har inte landat på mitt bord, säger rektorn till oss.

– Jag vill inte säga att alla som inte är utbildade lärare är gränslösa, men det är klart att det är en kvalitetssäkring att ha en lärarlegitimation, det är ju därför den har införts också, säger en av skolans chefer.

Polisen har ännu inte vidtagit några utredningsåtgärder med anledning av anmälan, som initialt rubriceras som sexuellt ofredande. En del av brotten i anmälan ligger dock så långt tillbaka i tiden att preskriptionstiden har gått ut. Det innebär att de inte kommer att utredas.

Vi har varit i kontakt med den misstänkte läraren, som meddelat att han inte vill uttala sig.

Bilden är arrangerad, men själva texten är ett meddelande som läraren ska ha skrivit.
Bilden är arrangerad, men själva texten är ett meddelande som läraren ska ha skrivit.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!