Lamporna släcks - men till vilken nytta?
Mellan halv nio och halv tio på lördag kommer världen att släcka sina lampor.
- Det är inte miljövänligt utan snarare ett försök att göra folk medvetna om klimatsituationen. Om man släcker lamporna i en timme får man ett överskott på energi. Den produceras ju fortfarande, säger Linnér. För att man ska kunna göra en förändring som drar ner energiproduktionen måste man tänka långsiktigt, menar han. Viss kritik riktas kring att energin fortfarande produceras, andra åsikter är att manifestationen kan innebära ett problem om folk tycker att de engagerat sig nog genom att vara delaktiga i Earth Hour. Linnér själv håller med om kritiken men menar också att det är en bra manifestation som lyfter fram klimatfrågorna. - Det viktiga är att skapa debatt, konstaterar han. Linnér säger att folkligt engagemang påverkar huruvida politikerna vågar göra förändringar. - Om den enskilde individen inte visar att hon är beredd att offra lite eller lägga om sin livsstil i fråga om energibesparingar och så vidare så lär inte politikerna våga ta beslut om höjda energiskatter eller liknande. Det finns ju de som menar att energiskatten bör höjas och att det borde bli dyrare med energi för att man ska kunna minska förbrukningen, säger han. Svarta mjölkpaket
Earth Hour har engagerat företag i hela världen, bland annat Arla i Sverige, som nu säljer svarta mjölkpaket som symbol för manifestationen. Norrköpings kommun är också med och kommer att släcka ner flera av stadens fasad- och gatubelysningar under kvällen.
Fakta Earth Hour
Lördag 28 Mars 20.30-21.30 Världen släcker lyset som en manifestation för klimatet. Idén genomfördes för första gången i Sydney 2007 och har nu spridits i resten av världen. Världsnaturfonden ligger bakom och agerar tillsammans med företag, organisationer och privatpersoner för ett bättre klimat.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!