Arbetslösheten i Norrköping fortsätter att sjunka. Siffrorna för januari (9,1 procent) är lägsta sedan 2008. Fortfarande är det dock en bra bit över rikssnittet på 6,5 procent, men även det glappet minskar och är det lägsta (2,6 procent) under samma tidsperiod.
För kompetensförsörjningsnämnden är det glädjande siffror och det ville de också presentera på en pressträff. Inte minst eftersom även de hushåll som är beroende av försörjningsstöd i Norrköping också minskat med 25 procent sedan 2018. Det motsvarar minskade kostnader för Norrköpings kommun på cirka 90 miljoner kronor.
– Vårt fokus i hela nämndarbetet är hur vi kan bidra till kompetensförsörjningen. Genom att utbilda och minska arbetslösheten på olika sätt. Vi har gjort mycket under den mandatperiod som varit och det lägger grunden för hur vi vill jobba framåt också, säger Eva-Britt Sjöberg (KD), ordförande i kompetensförsörjningsnämnden som vid årsskiftet fick sitt nya namn efter att tidigare hetat arbetsmarknads- och vuxenutbildningsnämnden.
Minskningen av ekonomiskt bistånd märks också om man ser till försörjningsstöd per kommuninvånare från mars 2018 till december 2022. Där har kostnaden minskat från 166 kronor till 107 kronor.
– Från att ha varit i topp bland jämförbara kommuner är vi nu bland de lägsta.
Utvecklingen med både sjunkande arbetslöshet och minskat behov av försörjningsstöd har dock skett under förra kommunala styret. I Kvartetten (S, C KD och L) var Eva-Britt Sjöberg ordförande i samma nämnd. Nu är det Borgerlig Samverkan (M, KD, L med stöd av SD) som styr.
– Jag hänger ju med fortfarande och det är klart att det är min baby. Vi har jobbat offensivt med det här under de senaste åren och vi har sett att det är ett fungerande arbetssätt. Det känns viktigt att vi kommer jobba på samma sätt framåt och skruva på det ytterligare. Det Kvartetten gjorde skedde i väldigt stor politiskt enighet. Visst, som ordförande var jag pådrivande men vi hade ett väldigt gott samarbete i hela nämnden.
– Det var Eva-Britts baby men vi har haft delad vårdnad om den. Det har Inte funnits någon åsiktskillnad bland våra partier om det här arbetssättet tidigare, säger nämndens vice ordförande Roger Eklund-Åkesson (M).
Det som ska "skruvas på" ytterligare är en spetsigare yrkesutbildning. I slutet av mars sjösätts bland annat ett antal kombinationsutbildningar där man kan kombinera "Svenska för invandrare" med yrkesutbildning inom barn och fritid, bygg- och anläggning, industriteknik eller restaurang- och livsmedel.
– Möjligheten att samläsa sfi och en yrkesutbildning tror vi är en bra möjlighet att snabbt komma ut i arbetslivet, säger Roger Eklund-Åkesson.
Det blir också en ökad satsning på budget- och skuldrådgivning som kommuninvånare kan få kostnadsfritt.
Samtidigt stundar tuffare tider enligt många bedömare. Varslen har ökat kraftigt, enligt arbetsförmedlingens siffror för länet gick de från 44 till 220 mellan december 2022 och januari -23. På sikt kan det påverka inte bara arbetslöshetssiffrorna utan även behovet av ekonomiskt bistånd.
– Det vi kan göra är att fortsätta det goda arbete vi gjort. Vi räknar med ökade kostnader för ekonomiskt bistånd. Det har vi budgeterat för. Vi jobbar för att det inte ska bli fler antal hushåll, säger Eva-Britt Sjöberg.