I söndags, samma dag som den judiska påsken inleddes, blev polisen kallad till synagogan i Norrköping. Någon eller några hade sett dockor hänga i en ställning vid synagogan. I anslutning till detta fanns ett skriftligt budskap och polisen har inlett en förundersökning om hets mot folkgrupp.
Thomas Wärfman, kyrkoherde i Norrköpings pastorat, fick kännedom om händelsen under söndagen och är mycket bedrövad över vad som har hänt.
– Det är alldeles förfärligt. Det här ska inte ses som en isolerad händelse. Jag ser det som ett tecken på att polariseringen i samhället har ökat. Extrema åsikter får större synlighet. Det är i varje fall min känsla, säger han.
Thomas Wärfman har nära kontakt med bland annat den judiska församlingen i det Interreligiösa råd som finns i Norrköping. Där möts alla religioner för att skapa förståelse mellan de olika religionerna.
– Vi har inte alltid samma åsikter i diskussionerna. Men alla, oavsett religion, är överens om att hat och hot och rädslan för att utöva sin religion är ett hot mot demokratin. Jag tycker att det är dags att vi diskuterar det här nu och jag tar gärna diskussionen med alla. Även om man kallar sig för ateist, säger han.
Även andra religiösa samfund har varit föremål för brott den senaste tiden. Vi berättade nyligen om Norrköpings islamiska center, vars moské i Hageby utsatts för upprepad skadegörelse. Thomas Wärfman berättar att också Svenska kyrkan fått sin dos av riktade aggressioner. Det är när man tar tydlig ställning i vissa frågor.
– Det är förstås inte på samma förfärliga sätt som judiska församlingen har drabbats. Men när vi tar ställning i HBTQ-frågor väcker det ont blod hos en del och vi har fått dekaler klistrade hos oss, säger han.
I vittnesmål till oss berättar människor av olika religioner att man i dag tvekar att visa sin religion öppet. Att det till och med kommit till det läget att man inte vill berätta att man är troende. Thomas Wärfman känner igen mönstret.
– De flesta människor vill leva sitt liv i frid. Att jobba och ha sin tro. När man känner att man inte kan det är det ett hot mot demokratin och det är dags att ta det på riktigt allvar. Det finns saker att göra. Att ta diskussionen. Jag ser fram emot en offentlig debatt. Men det handlar också om skolan. Polariseringen skapar ett samhälle som vi inte vill ha, säger han.