Kvinnojourens uppmaning: "Viktigast att göra något"

Att vara hemma och instängd med sin familj kan i vissa hem vara en farlig situation. Kvinnojourens ordförande Birgitta Widén uppmanar de som ser och hör att våga agera. "Det klart att det kan vara obehagligt men det är så viktigt att man åtminstone larmar."

Birgitta Widén som är ordförande för kvinnojouren i Norrköping berättar att det viktigaste är att grannar som märker att något inte står rätt till agerar.

Birgitta Widén som är ordförande för kvinnojouren i Norrköping berättar att det viktigaste är att grannar som märker att något inte står rätt till agerar.

Foto: Anders Wiklund/TT

Norrköping2021-12-26 08:00

Inför julhelgen delas en lista med viktiga nummer flitigt i sociala medier. Nummerna går bland annat till Bris, självmordlinjen och kvinnofridslinjen. 

undefined
Dessa nummer delas flitigt i sociala medier inför julhelgen.

Julen är en högtid då många är nära sin familj, vilket i alla hem inte betyder något positivt. Vi har pratat med Birgitta Widén som är ordförande för kvinnojouren i Norrköping.

– Kring jul är det inte många som hör av sig till oss. Det beror på att den kontrollerande mannen finns närvarande. Han är ofta ledig från jobbet. Sen är det så att lejoninnan tar hand om sin flock. Hon skyddar barnen och vill att det ska vara trevligt på jul vad som än händer. Efter helgerna brukar vi få fler som hör av sig. 

Men Birgitta Widén poängterar vikten av att som granne agera om man hör att något händer i lägenheten bredvid.

– Misstänker man att fysiskt våld pågår är det inte alltid läge att knacka på, då kan man bli utsatt själv och det gör ingen nytta. Då ringer man polisen. Det är viktigast att göra något.

Är det bråk som hörs från en lägenhet kan det räcka att knacka på för att visa att ni hör, ni kan även gå ihop flera grannar om det känns bättre. 

– Många gånger kan man som kvinna i situationen känna sig ensam och utlämnad "där är jag i lägenheten med barn – ingen hör och ingen bryr sig". Det är jätteviktigt att vi omkring vill och vågar ta i det. Det klart att det kan vara obehagligt men det är så viktigt att man åtminstone larmar.

Birgitta Widén berättar att anhöriga som misstänker att något inte står rätt till behöver våga fråga. 

– Man kan säga "jag ser att du inte mår bra, vad är det som händer, vill du prata, vill du berätta?"

Hon förklarar att det är viktigt att fortsätta fråga eftersom det första svaret ofta kan vara "allt är bra".

– Kvinnan kan vara rädd att avslöja mannen för han blir ännu mer våldsam då. Så våga fråga vid flera tillfällen.

Var kan en utsatt kvinna vända sig?

– När kvinnor kontaktar oss på kvinnojouren brukar jag fråga "är du utsatt just nu" då är det polisen man behöver kontakta.

Kvinnojouren nås på telefonnummer 0725-183811, de nås även via kvinnojouren.norrkoping@roks.se, chatt via roks.se och sociala medier. 

– Behöver man ta sig till ett skyddat boende är det socialen eller socialjouren som man alltid kan nå och berätta om sin situation.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!