Norrköpingspolitiken har skakats om rejält sedan kommunalrådet Eva-Britt Sjöberg (KD) för några veckor sedan publicerade ett inlägg på sin Facebooksida. I inlägget kritiserade hon kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) och meddelade att hon med anledning av det avsåg att lämna sina uppdrag som gruppledare och kommunalråd.
Beskedet utvecklades till en politisk kris för den styrande majoriteten i kommunen – Borgerlig samverkan och SD – då KD och L ställde som krav på det största partiet, Moderaterna, att peta Sophia Jarl som kommunstyrelsens ordförande och kommunalråd för att samarbetet skulle kunna fortsätta. M svarade nej, KD och L meddelade att de avsåg att lämna styret – och sedan dess har samtalen, diskussionerna och förhandlingarna pågått mellan olika partier i kommunfullmäktige, med målet att hitta ett nytt styre.
Nu menar fyra av partierna – S, KD, L och C – att de hittat varandra. Eller snarare hittat tillbaka till varandra. På fredagen meddelade partierna som styrde Norrköping ihop mellan 2014 och 2022 att de vill återuppliva samarbetet Kvartetten.
– Egentligen är det kanske ingen av oss som önskat att vi ska stå här. Men Norrköping behöver en stabil styrning. Det finns många utmaningar, men också styrkor. Vi fyra partier har diskuterat det här, vi har mer som förenar oss än skiljer oss, sa oppositionsrådet Olle Vikmång på fredagens pressträff, där företrädare för alla fyra partier deltog.
Han förklarade också att partierna avser att presentera "ett omfattande politiskt program", men några detaljer kring planerna fick vi inte ta del av på fredagen. De två partierna som kommer från Borgerlig samverkan var dock tydliga med vad deras ingång är.
– Vill få igenom så mycket liberal som möjligt och det tror vi att gör bäst om vi är med och styr, sa Alex Nejdemo, sammankallande i Liberalernas förhandlingsdelegation.
– Vi gick till val på att föra fram borgerlig politik och vi kommer att göra det även i den här konstellationen. Det kommer våra väljare och kommuninvånarna att känna av, att det sitter borgerliga partier i det här styret, sa Tomas Tekmen, tf gruppledare för Kristdemokraterna i kommunfullmäktige.
Men det är inte helt lätt att få ihop allt. Det nya alternativa styret bestående av S, KD, C och L samlar 37 av 85 mandat i kommunfullmäktige. Det är ett mandat mer än de kvarvarande i partierna i det nuvarande styret – M och SD – som har 36 mandat. Men det är fortfarande en minoritet. För enligt vad NT erfar behövs det minst 43 mandat för att ett nytt styre ska kunna avsätta den nuvarande majoriteten (Borgerlig samverkan och SD).
Det räcker alltså inte med att det nya alternativa styret säkrar upp MP (tre) och den partilöse Reidar Svedahl, då får man bara ihop 41 mandat. Det här innebär, som vi konstaterat tidigare, att Vänsterpartiet med sina åtta mandat har ett mycket bra förhandlingsläge.
Och Vänsterpartiets gruppledare Nicklas Lundström var inte sen med att på fredagen visa sitt partis hållning. Han förklarade, medan pressträffen pågick, att partiet i dag "skulle rösta nej till den nya Kvartetten eftersom de inte har stöd av en majoritet i kommunfullmäktige".
Han konstaterade att ingen överenskommelse nåtts med V, då man "ännu inte fått ett bud som är tillräckligt bra".
Olle Vikmång kommenterade situationen.
– Vi kommer att behöva kompromissa och förhandla med andra partier under återstoden av den här mandatperioden för att kunna få igenom vår politik och för att kunna styra och leda Norrköping. Det är i sig inget konstigt. Självklart är det nu närmast tillhands med Vänsterpartiet, sa han och menade att han har goda förhoppningar om att kunna gå i mål med samtalen med V.
Under helgen har förhandlingar hållits mellan representanter från Kvartetten och V. På söndagskvällen höll V ett medlemsmöte där partiets medlemmar fick ta ställning till förhandlingarna. Något besked från partiet – huruvida man är redo att ge sitt stöd till Kvartetten eller inte – väntas dock inte komma förrän måndag morgon.
När de 85 ledamöterna samlas i kommunhuset Rosen på måndagen ska de fatta beslut om bland annat tilläggsbudgeten, som troligtvis skickas på återremiss och avgörs först den 16 december. Fullmäktige ska också pröva om det finns en ny majoritet nu när Borgerlig samverkan fallit.
Om det blir ett nytt majoritetsförhållande kan alla politiska uppdrag återkallas och fullmäktige kan gå vidare och välja nya styrelser och nämnder. Det behöver föregås av ett arbete av kommunfullmäktiges valberedning.