I slutet av maj förra året ansökte nya ägarna av Sjöstugan i Kolmården om tillstånd för servering av starköl, vin och andra spritdrycker. Men vid byggnads- och miljöskyddsnämndens sammanträde den 18 augusti beslutade politikerna att avslå krögarnas ansökan, på rekommendationer från tjänstemän vid samhällsbyggnadskontoret.
Kommunens utredning visade att samtliga tre företrädare hade misskött sina skatteinbetalningar. Framför allt en av de nya ägarna ansågs olämplig då han hade varit föremål för två utredningar hos Skatteverket gällande oredovisade inkomster, samt fusk med omställningsstöd.
Bakom ansökan om att få servera alkohol på Sjöstugan finns Katrineholmsföretaget F.H.B AB. Ordförande för bolagets styrelse är Morris Amsso. Tillsammans med sin hustru Faten Chamoun Korkis äger han 55 procent av företaget. Övriga 45 procent ägs av hans vän sedan många år tillbaka, Francisco Capdevila.
De blev alla chockade av beskedet och valde att överklaga. Nu har de fått rätt av Förvaltningsrätten i Linköping. Efter en förhandling den 3 mars kom domen där rätten upphäver det överklagade beslutet och förklarar att ägarna uppfyller lämplighetskraven enligt alkohollagen.
"Förvaltningsrätten bedömer att det är visat att bolaget och dess företrädare uppfyller kravet på lämplighet för serveringstillstånd", skriver rätten bland annat.
För Francisco Capdevila, den som bedömdes vara mest olämplig att driva restaurangen, var beslutet efterlängtat.
– Det har vi hävdat hela tiden. Jag har blivit friad på alla punkter. Rätten konstaterar att de betalningsuppmaningar jag fått från Skatteverket inte satts i system, utan är något som vem som helst kan råka ut för.
Det nekade serveringstillståndet har inneburit högre kostnader.
– Jag har betalat 50 000 kronor till en jurist bara för att driva det här ärendet, men det är det ju värt. Vi har hittills lagt ner ett par miljoner på att bygga om Sjöstugan och nu hoppas vi kunna köpa fastigheten för runt 10 miljoner.
Han är hittills besviken på bemötandet från Norrköpings kommun.
– Vi har 15 anställda och vi bidrar med mycket gott i kommunen. Jag har hört andra säga att Norrköping inte är så tillmötesgående mot företag ... och jag håller med. Sjöstugan handlar inte bara om oss. Det handlar om Norrköping, Krokek och Kolmården samt all annan turistnäring i området, säger Francisco Capdevila.
Lars Karlsson (S) är ordförande i byggnads- och miljöskyddsnämnden i Norrköping kommun, avslog krögarnas ansökan.
– Vi i nämnden går på de uppgifter vi får från tjänstemännen. Nu har domstolen en annan uppfattning, då är det bara för oss att ta till oss det, säger Lars Karlsson.
Vad är det som gör att krögare inte får serveringstillstånd?
– När det gäller lagstiftningen gällande alkohol och tobak så är det generellt sett väldigt viktigt att det blir rätt. Det gäller att följa hela kedjan av ekonomi. Vi tittar på pengaflödet, det får exempelvis inte förekomma några kontanter när det görs affärer. Vi i nämnden har nyligen fått ny utbildning i alkohollagen.
Ärendet kring Sjöstugan ska nu återförvisas till byggnads- och miljöskyddsnämnden för en ny prövning. Lars Karlsson vill inte föregå den prövningen.
– Jag kan i nuläget inte säga någonting om hur vi kommer att agera, säger han.
Norrköpings kommun har möjlighet att överklaga beslutet till kammarrätten.