Kritiken: Får inte bli för storskaligt

Diskussionen om krematoriet fortsätter. I stället för att lägga ned i Norrköping borde man bygga fler krematorier, enligt Peter Trygg, regionchef på Fonus Öst som beskriver beslutet som "kuppartat".

Fyra kistor om dagen med döda norrköpingsbor ska fraktas till grannstaden enligt kyrkorådets beräkningar.

Fyra kistor om dagen med döda norrköpingsbor ska fraktas till grannstaden enligt kyrkorådets beräkningar.

Foto: Tomas Oneborg / SvD / TT

Norrköping2017-06-22 05:30

I veckan bjöd Norrköpings pastorat och kyrkoråd in till information om varför man vill flytta kremeringarna till Linköpings krematorium. Frågan har engagerat representanter från begravningsbyråerna som fick ett eget möte med de ansvariga. Peter Trygg var en av dem som var på plats.

– Jag är fortfarande förundrad över att man kunde man ta ett sådant beslut utan någon vidare dialog, det var snudd på kuppartat och jag har fortfarande inte fått svar på vad syftet var.

Han kan förstå tanken med att det rent tekniskt går att frakta döda Norrköpingsbor till Linköpings krematorium, men anser att transporterna måste minskas.

– I dag åker en avliden människa på sex till sju transporter innan man är i jord, det är för mycket, säger Peter Trygg.

I Linköping har man tidigare haft ett snudd på lika gammalt krematorium (byggdes 1956) men 1986 valde pastoratet att investera i ett nytt som har kapacitet för 4 000 kremeringar per år. I dagsläget görs 2 200. Om Norrköpings 1500 kremeringar också flyttas dit blir det en högre grad av industrialisering, enligt Peter Trygg.

– Det ska vi göra allt för att väcka opinion kring. Det måste vara bättre med småskalighet även om det kostar mer. Det är för många enheter som ska över och för många kommuner inblandade, det känns osäkert.

Peter Trygg anser att kyrkorådet dessutom har glömt att tänka med hjärtat.

– Man ska inte förringa människors känsla. Vi jobbar i en bransch där människor dör och anhöriga inte är vanliga konsumenter. Man måste varlig hela vägen och det har man inte varit än så länge, men man kanske börjar nu i och med mötet i går.

Rent politiskt eller ekonomiskt är frågan inget som påverkar begravningsbyråerna.

– Men våra stadgar säger att vi ska bevara god begravningssed och vi har bedömt att det görs bättre med fler och lokala krematorier.

Slutgiltigt beslut i frågan tas på kyrkofullmäktige 6 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!