Beskedet kom om skolnedläggningen

Beslutet att lägga ner förskolor och grundskolor är klubbat. Nu vänder det politiska styret blicken mot Norrköpings gymnasieskolor. "Här har vi mycket att fundera på", säger utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M).

När ledamöterna i utbildningsnämnden samlades på utbildningskontoret för att fatta det historiska nedläggningsbeslutet hade drabbade föräldrar samlats utanför. "Jag hoppas de som röstar ja idag förstår att det är politiskt självmord", säger Sofie Öfverfeldt, en av föräldrarna.

När ledamöterna i utbildningsnämnden samlades på utbildningskontoret för att fatta det historiska nedläggningsbeslutet hade drabbade föräldrar samlats utanför. "Jag hoppas de som röstar ja idag förstår att det är politiskt självmord", säger Sofie Öfverfeldt, en av föräldrarna.

Foto: Mikael Pihlblad

Norrköping2023-05-30 17:00

Klockan 08.00 på tisdagen klev de tretton ledamöterna i utbildningsnämnden samt flera tjänstemän in på det extrainkallade sammanträdet i utbildningskontoret på St Persgatan. Utanför på gatan hade några föräldrar från Folkparksskolan samlats för stt visa sitt missnöje med skolnedläggningarna.

– Jag hoppas de som röstar ja i dag förstår att det är politiskt självmord, säger Sofie Öfverfeldt, en av föräldrarna.

undefined
När ledamöterna i utbildningsnämnden samlades på utbildningskontoret för att fatta det historiska nedläggningsbeslutet hade drabbade föräldrar samlats utanför. "Jag hoppas de som röstar ja idag förstår att det är politiskt självmord", säger Sofie Öfverfeldt, en av föräldrarna.

Drygt två timmar senare kom politikerna ut – en efter en. Det historiska beslutet var fattat. Fem förskolor och tre grundskolor läggs ner i Norrköping inom de närmaste åren.

– Mötet var engagerat och respektfullt. Alla fick tala till punkt och alla var redo att ta beslutet, sammanfattar Ingrid Cassel (M), ordförande i nämnden.

– Det var en ödesmättad och låg stämning. Både oppositionen och majoriteten förstod allvaret i beslutet vi skulle fatta. Det här är ju bland det svåraste beslut man kan fatta, säger oppositionsrådet Maria Sayeler Behnam (S), 2:e vice ordförande i nämnden.

Då Borgerlig samverkan har majoritet i nämnden blev det beslut enligt tjänsteförslaget. Med tillägget att utbildningskontoret ska hålla kontinuerlig koll på lokalfrågorna. 

undefined
Efter drygt två timmar sammanträde kunde utbildningsnämndens ordförande Ingrid Cassel (M), meddela att de åtta enheterna ska avvecklas. "Vi har varit tvungna att prioritera", säger hon.

Hur trygg känner du dig i det här beslutet?

– Jag känner mig trygg i att vi har tagit rätt beslut utifrån kontoret. Vi politiker har tagit ställning till deras åsikter, säger Ingrid Cassel med hänvisning till utbildningskontoret.

Men ni har fått kritik i hur ni har förankrat det här beslutet?

– Det är alltid jättetråkigt att få kritik för att vi inte har informerat. Men just i det här fallet har det gjorts en beredning tillsammans med kommundirektörens kansli. Vi har haft stora äskanden, skolinvesteringar på 1,5 miljarder. Vi har varit tvungna att prioritera. Först väljer vi att titta på lokaleffektiviseringar och det är det vi har utgått ifrån, säger Cassel.

Oppositionen tycker dock att Borgerlig samverkan tillsammans med SD hastat igenom beslutet om att avveckla de åtta enheterna.

undefined
"Det här är ett frukansvärt framstressat beslut", säger Elin Melander (V), ledamot i utbildningsnämnden.

– Det här känns som ett fruktansvärt framstressat beslut. Vi har bara haft sex dagar på oss att sätta oss in i förslaget. Det saknas exempelvis en riskanalys, säger Elin Melander (V).

– Det är påskyndat och ogenomtänkt, säger Lina Cederlöf Lundgren (C).

– Jag har full förståelse och respekt för att vi inte ska ha tomma lokaler och jag tycker såklart att våra pengar ska gå till behörig personal. Men vi är kritiska till hur majoriteten har valt att hantera den här processen. Det finns flera brister i underlaget, det finns exempelvis ingen barnkonsekvensanalys, säger Maria Sayeler Behnam (S).

undefined
"Det var en ödesmättad och låg stämning. Både oppositionen och majoriteten förstod allvaret i beslutet vi skulle fatta", säger oppositionsrådet Maria Sayeler Behnam (S) om sammanträdet"

Men Ingrid Cassel försvarar processen.

– Jag har varit noga med att tjänstemännen skulle få jobba färdigt, att inte vi politiker skulle gå in och påverka när det bara var 80 procent klart. Det var därför vi fick en snabb process i slutet. Vi har haft en diskussion i nämnden om att inte gå ut i debattartiklar och föreslå vilka skolor som är lämpliga att lägga ner.

Gunilla Hellberg (SD), fyller på:

– Vi i nämnden har diskuterat frågan i ett halvår. Jag vågar påstå att oppositionen haft en större insyn än vad de hävdar.

Vad händer nu närmast?

– Nu går vi vidare i arbetet med att bereda en tidplan. Utbildningskontoret har tre uppdrag; att göra en översyn i hur vi kommer i ekonomisk balans för grundskolan och gymnasiet och dels hur vi ska lokalinvestera, säger Cassel

Gymnasiet har ni inte sagt någonting om tidigare?

– När det gäller gymnasieskolan har vi mycket att fundera på. Dels har vi ju det historiska beslutet om Ostlänken och vad det kostar kommunen. Samtidigt har vi ungdomar som inte fyller våra platser på yrkesutbildningarna. Där har vi en nyhet, vi går in med vuxenutbildning i gymnasieskolor. Ett sambruk är ett sätt att mer kunna nyttja våra lokaler.

undefined
Cecilia och Emilia har barn på Folkparksskolan, en av skolorna som nu ska läggas ner. "Barnkonventionen har inte följts här", säger de.

Samtidigt som det historiska nedläggningsbeslutet fattades fortsatte det komma in besvikna kommentarer från drabbade föräldrar och skolpersonal runtom i Norrköping. Två mammor, Cecilia och Emilia, har barn på Folkparksskolan. Emilia berättar om trivseln, blandningen på skolan bland eleverna hur lärare pendlar från Linköping.

– Det är en så väl fungerande skola. Varför ska man lägga ned den?, säger hon.

– Barnkonventionen har inte följts i det här beslutet. Jag har respekt för att politiker är folkvalda, men så här får det inte gå till, säger Cecilia.

Skolorna som avvecklas

Strandgårdens förskola (centrum) avvecklas sommaren 2023.

Sadelmakarens förskola (Hageby) avvecklas verksamhetsåret 2023/2024.

Muskötens förskola (Nordantill) avvecklas verksamhetsåret 2023/2024.

Dragspelets förskola (Klockaretorpet) avvecklas verksamhetsåret 2023/2024.

Gullvivans förskola (Eneby) avvecklas verksamhetsåret 2024/2025.

Klockaretorpsskolans grundskola avvecklas inför höstterminen 2024.

Folkparksskolan avvecklas inför höstterminen 2024.

Rambodalsskolan avvecklas inför höstterminen 2024.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!