Kraftig ökning av huggormsbett – fler har sökt vård

Fler har sökt vård för huggormsbett. "En ökning mot föregående år" säger Erik Müssener, verksamhetschef på akuten i Norrköping.

En kraftig ökning av huggormsbett  i år.

En kraftig ökning av huggormsbett i år.

Foto: Tord Olsson

Norrköping2020-07-14 06:00

I juni inkom rekordmånga samtal om huggormsbett till Giftinformationscentralen, något som Sveriges Radio Kalmar var först att rapportera om. Även i Östergötland har det skett en ökning av fall. Erik Müssener, verksamhetschef på akuten i Norrköping, säger att det är svårt att prata om trender och vad det beror på men konstaterar att det är en ökning i år jämfört med förra året. 

– Sex personer har blivit inlagda här i Norrköping sedan i mars, förra året var det en, säger han. 

Anna Myrnäs, överläkare på Giftinformationscentralen, säger att fallen i Sverige har varit spridda över hela landet och att det är svårt att veta vad som ligger bakom ökningen.

– All typ av förgiftning är relaterad till exponering. Fint väder brukar leda till en ökning av huggormsbett, säger Anna Myrnäs.

Naturhistoriska riksmuseets jourhavande biolog, Mattias Forshage, är inne på samma spår.

– Folk har varit hemma mer under våren och sommaren på grund av pandemin och kanske spenderat mer tid utomhus.

För att undvika att bli biten gäller främst att se sig för och undvika att gå barfota. Vanligast är bett i fötterna, men i grunden är huggormen är ett fredligt djur.

– Den är ett nattdjur, på dagarna ligger den gärna och solar. Det är inga problem att smyga nära och kolla på den, bara man visar respekt, säger han.

Generellt är risken för bett liten, men är man orolig kan man ta till några knep.

– De har ingen hörsel, däremot känner den rörelser och vibrationer, säger Mattias Forshage.

Karta: Norrköping
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!