Polisens statistik för östra Östergötland, som omfattar kommunerna Norrköping, Finspång, Valdemarsvik och Söderköping, visar en ökning på 40 procent hittills av anmälda inbrott i lägenheter och villor från den första juni i år jämfört med samma period 2010. Även siffror från Brottsförebyggande rådet, Brå, visar på ett ökat antal anmälda inbrott i villor och radhus i Östergötland under årets första sex månader.
Torbjörn Wastesson, tillförordnad rotelchef på stöldroteln, har precis kommit tillbaka från semestern.
- Det skiftar ju alltid lite men jag visste inte förrän jag tog fram siffrorna att det var så stor ökning. Visst märks det, det kräver mer resurser att ta hand om alla anmälningar.
Enligt Brå är antalet villainbrott generellt mer växlande än lägenhetsinbrott. Det kan bero på att ligor verkar tillfälligt i vissa områden för att sedan dra vidare, i likhet med organiserade fickstölder.
Vid det typiska villainbrottet tar någon sig in via en dörr eller ett fönster i skydd av ett buskage eller ett träd och använder sig av något slags redskap för att bryta sig in. Väl inne letar den vane förövaren reda på smycken och kontanter, möjligen någon mindre elektronikpryl som är lätt att ta med sig.
- Tiden när de stal tv-apparater är förbi, dagens 50-tummare är alldeles för stora för att bära omkring på, säger Torbjörn Wastesson.
De erfarna inbrottstjuvarna vet var de ska leta. Smycken och kontanter hittar de ofta i badrumsskåpet och i nattduksbordet. Torbjörn Wastesson påpekar att det inte är så bra att ha värdesakerna på samma ställe och kontanter ska man helst inte ha hemma.
I onsdagens Norrköpings Tidningar delar polisen med sig av fler tips för att lura tjuven