Körsång + hiphop = sant!

Vilbergen är grått i den mulna eftermiddagen och årets första doft av hägg utgör en skarp kontrast. Kontrastkänslan består inne i kyrkan där hiphopkollektivet Tha Rhyme Fanaticz möter Damkörens Döttrar för första gången.

Norrköping2006-05-21 20:00
Hiphop är inget man förknippar med kyrkomiljöer eller körsång och hiphopens språkbruk ligger långt ifrån kyrkans.
Under en repetitionspaus träffar NT Tha Rhyme Fanaticz gitarrist Marco och Damkörens ledare Hartvig Geijsdahl för att reda ut begreppen.
Varifrån kom idén med samarbetet?
-Den kom från mig. Jag hade hört en av gruppens plattor och tänkte att det kunde vara roligt, säger Harvig.
- Först trodde vi inte att det var riktigt sant, säger Marco. Det lät så osannolikt.

Sedan Tha Rhyme Fanaticz vann Rockkarusellen år 2003 har kollektivet vuxit från sju till nio medlemmar. Bandet består av tre rappare och sex musiker som spelar hiphop med livekomp. På bandets hemsida står att man spelat flitigt i och utanför Östergötland. Bland annat har man spelat i Lettland och varit förband till Bad Cash Quartet i Norrköping.

För Damkörens dynamiske ledare Hartvig Geijsdahl tycks inget kast för tvärt och inget steg för långt. Kören har kryssat mellan vitt skilda projekt som Beatles, Motown och hårdrock.
- Norrköping är för litet för att man ska kunna stanna kvar i ett fack, säger Geijsdahl som medger att variation är en drivkraft i sig.

Det finns en ömsedig lyhördhet och öppenhet mellan Damkörens Döttrar och Tha Rhyme Fanaticz. Utan att ändra på sin musik har det nystartade samarbetet ändå fått musikerna att se sin musik med delvis nya ögon.
- En av de vi låtar vi hade spolat fick en ny chans sedan Hartvig bad oss testa den med kören, säger Marco.
- Refrängen är självhäftande!, inflikar Geijsdahl.
Resultatet blev att låten kom till sin rätt och är nu en av de tio låtar som kommer att framföras vid projektets två konserter. Den ena vid Augustifesten och den andra i Hörsalen i september.

Damkörens Döttrar är ett projekt som Hartvig Geijsdahl hoppas ska leda till att döttrarna efter projektet står på egna ben och fortsätter som egen kör.
- Killar har på något sätt lättare att hitta replokaler, vi vill att tjejerna på det här sättet ska kunna komma igång, avslutar han.

Pausen är slut och Marco hänger på sig sin svarta Stratocaster. Hartvig tar plats framför Damkörens Döttrar och lägger omgående in högsta pedagogiska växel:
- Det här partiet ska ni prata! Inte pratsjunga!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om