Bakslaget efter problemen: Vägen kan vara avstängd hela månaden

Räkna inte med att kunna köra över Gamlebro den närmaste tiden. Djupet och närheten till bron gör reparationen av slukhålet komplicerad. "Som det ser ut nu kommer vägen vara avstängd augusti ut", säger Robert Sandgren, gruppchef för drift och underhåll på Nodra.

"Eftersom vi schaktar så djupt och nära bron handlar farhågan lite om hur bron mår", säger Robert Sandgren på Nodra om slukhålet vid Gamlebro.

"Eftersom vi schaktar så djupt och nära bron handlar farhågan lite om hur bron mår", säger Robert Sandgren på Nodra om slukhålet vid Gamlebro.

Foto: Micke Pihlblad

Norrköping2024-08-14 08:10

Det var i mitten av förra veckan som ett slukhål upptäcktes precis vid Gamlebro i centrala Norrköping. Bron stängdes av för trafik i båda riktningar. Det är bland annat en dag- och spillvattenledning som har kollapsat.

Nu har arbetet startat och det kommer att ta längre tid än man först trodde. Augusti ut är prognosen.

undefined
Räkna med avstängt över Gamlebro ytterligare en tid. Augusti ut är den nya prognosen.

– Grävningen pågår. Ledningen ligger väldigt djupt och vi har lite diskussioner om hur vi ska byta ut ledningen på ett säkert sätt, både med tanke på bron och vår personal som ska vara där, säger Robert Sandgren, gruppchef för drift och underhåll på Nodra.

– När vi nu schaktat fram delar av ledningarna kan vi se att vi behöver göra åtgärder på flera ledningsslag inom arbetsområdet vilket gör att tidsplanen skjuts framåt, säger han.

Svårigheten handlar om att schaktarbetet måste göras så nära själva brokonstruktionen.

– Eftersom vi schaktar så djupt och nära bron handlar farhågan lite om hur bron mår och hur vi bäst ska utföra ledningsbytet. När man kommer så djupt ner är det mycket att ta hänsyn till, säger Robert Sandgren.

undefined
"Vi behöver göra åtgärder på flera ledningsslag inom arbetsområdet vilket gör att tidplanen skjuts framåt", säger Robert Sandgren på Nodra om arbetet vid Gamlebro.
undefined
Det var i mitten av förra veckan som slukhålet upptäcktes och Gamlebro spärrades av i båda riktningarna.

Den nuvarande bron invigdes 1938 men redan på 1330-talet omnämns en bro på platsen. Flera brokonstruktioner har avlöst varandra. En förstördes av ryssarna 1719 en annan av en våldsam vårflod 1788. 1829 byggdes Järnbron vars namn fortfarande lever kvar hos många Norrköpingsbor och i namnet Järnbrogatan vid brons östra fäste.

Karta: Gamlebro/Järnbron
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!