Det är Svea Vind Offshore, bolaget bakom planerna på den stora vindkraftparken Långgrund i havet utanför Arkösund, som har beslutat om en lokal kompensation till kommunerna som berörs om bygget blir verklighet.
– Vi har hela tiden varit positiva till någon form av lokal kompensation för Långgrund, säger Per Edström, projektledare och teknisk chef på Svea Vind Offshore.
Bolaget ville avvakta den så kallade incitamentsutredningen som skulle titta på förstärkta incitament för kommuner att tillstyrka vindkraftprojekt.
– När inte den gav några tydliga riktlinjer så beslöt vår styrelse att avsätta en procent per år av omsättningen från vindkraftparken till lokal kompensation.
Det skulle kunna innebära stora pengar för de berörda kommunerna Norrköping (23 verk), Söderköping (4), Oxelösund (58), Nyköping (19) och Trosa (63) även om alla summor i dagsläget bygger på teoretiska uträkningar.
– Ersättningens storlek är beroende på vilken slutlig utformning projektet får och naturligtvis på det framtida elpriset, säger Per Edström.
Om vindkraftparken får den utformning man ansökt om, 167 vindkraftverk med en höjd på 335 meter, och man utgår från 2022 års elpriser skulle 171 miljoner kronor gå till de beröra kommunerna, enligt Svea Vinds räkneexempel. Skulle ersättningen baseras på 2021 års elpris skulle ersättningen bli 84 miljoner kronor.
– Tittar man över hela den planerade drifttiden på 30 år utifrån 2021 års priser hamnar summan på 2,5 miljarder kronor. Utgår vi från 2022 års elpriser blir summan 5,1 miljarder. Sen är det viktigt att lägga till att kompensationen på ett eller annat sätt ska delas mellan kommunerna.
– Där finns olika sätt att fördela och det är nåt vi kommer att diskutera med kommunerna, säger Per Edström.
Hos den politiska majoriteten i Norrköping är dock motståndet mot vindkraftsetableringar orubbat. En ekonomisk kompensation ändrar inte det.
–Jag ser det här som ett bevis på att de vet att vindkraften är skadlig. Sen är det inte kommunen som blir lidande av vindkraften. Det är privatpersoner som har bostäder i närheten, människor som seglar där. Det är ju inte så att döda havsörnar kan börja flyga eller att mikroplasterna i havet försvinner.
– Skadorna uppstår ändå och det är inte de som drabbas som får ersättningen, säger kommunalrådet Reidar Svedahl (L).