Förslaget, som ska upp till beslut på kommunstyrelsens sammanträde på måndag, innebär att Norrköpings Fair Trade City-arbete avslutas och att ingen ny förnyelseansökan skickas in till Fairtrade Sverige.
Fairtrade City är en diplomering av kommuner som engagerar sig för en etisk konsumtion och rättvis handel. Konceptet är internationellt och i Sverige är det Fairtrade Sverige som står bakom diplomeringen. Norrköpings kommun beslutade 2007 att Norrköping som femte kommun i landet skulle diplomeras till en Fairtrade City.
Praktiskt handlar arbetet om ett samarbete mellan kommunen, det lokala näringslivet och civilsamhället för att tillsammans öka den etiska konsumtionen i kommunen. För att vara en Fairtrade City behöver kommunen uppfylla ett antal kriterier samt årligen skicka in en förnyelseansökan.
Att Borgerlig samverkan (M, KD, L + stöd av SD) nu vill avsluta engagemanget har sin bakgrund i att styrgruppens arbete de senaste åren inte varit aktivt. Under pandemiåren 2020-2021 var arbetet generellt satt på paus i samtliga Fairtrade City-kommuner i landet men under 2022 kom frågan om kommunerna ville återuppta arbetet igen. Något Borgerlig samverkan alltså inte har för avsikt att göra utan istället vill avsluta det.
Att lämna Fairtrade City gör att kommunen sparar cirka 60 000 kronor per år vilket budgeten för samarbetet tidigare legat på.