Kommunen vägrar lämna ut nummer

I nästan ett års tid har kommunens växel vägrat att lämna ut mobilnummer till tjänstemän och förvaltningschefer. Något som försvårat för allmänheten att få tag på kommunen och därmed kan strida mot förvaltningslagen.

I nästan ett år har kommunen vägrat lämna ut tjänstenummer till anställda.

I nästan ett år har kommunen vägrat lämna ut tjänstenummer till anställda.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2017-01-04 19:30

"Nej, hen har valt att inte lämna ut sitt mobilnummer", eller "Du kan bara få ett 011-nummer till kommundirektören ", så har det låtit för de kommuninvånare som ringt Norrköpings kommuns växel för att få tag på tjänstemän och förvaltningschefer.

I drygt åtta månader har kommunens växel totalvägrat att lämna ut tjänstemobilnummer till anställda inom kommunen.

Något Nils Funcke, expert på offentlighetsprincipen och tidigare utredningssekreterare i Yttrandefrihetskommittén, tycker låter väldigt märkligt.

– Myndigheter ska vara tillgängliga. Det ska vara möjligt att snabbt och enkelt få tag på de olika nämnderna, detta är reglerat i förvaltningslagen, säger han.

– Att då inte använda den nya tekniken för att underlätta tillgängligheten verkar konstigt. Jag tycker mobilnummer som huvudregel bör lämnas ut, säger Nils Funcke.

Som orsak har uppgetts att kommunens 15-nummer varit kopplade till mobilerna. Och att mobilnummer därför inte behövts lämnas ut, något de anställda själva fått besluta om. Men långt ifrån alla tjänstemän har valt att koppla sina stationära telefoner till mobiltelefonerna och har därför inte gått att nås.

–  Det var på ett möte med kanslichef Per Höglund, personalchef Per-Olov Strandberg och kommunikationsavdelningen i våras som det beslutades om att vi bara skulle lämna ut kommunens 15-nummer, säger Ingela Clarén, systemförvaltare vid kommunens it-enhet.

Men Per Höglund kan inte minnas att något sådant beslut tagits.

– Jag minns att vi diskuterade om vi skulle publicera alla anställdas tjänstemobilnummer på webben, eller om vi skulle undvika några, typ parkeringsvakter och socialsekreterare. Men att vi tagit ett beslut om att inte lämna ut mobilnummer till tjänstemän och förvaltningschefer, det tror jag inte, säger han.

Men enligt Per-Olov Strandberg togs det ett beslut.

– Och det var att inte alla nummer nödvändigtvis skulle lämnas ut. Exempelvis socialsekreterares eller parkeringsvakter. Men självklart ska det gå att få mobilnummer till mig, kommundirektören och övriga tjänstemän.

– Det måste ha blivit ett missförstånd. Jag får ta på mig skulden för att inte ha varit tydlig i kommunikationen med växeln, säger Per-Olov Strandberg.

När NT ber om att få se policyn för vad som gäller för utlämnade av tjänstemobilnummer visar det sig att det inte finns någon sådan. Däremot hade Martin Andreae, Norrköpings nya kommundirektör, ett möte med kommunledningen i höstas om att alla mobiltelnummer ska bli offentliga - åtminstone på kommunens nya webb.

– Min personliga uppfattning är att mobilnummer ska vara offentliga. Och det är för att vi ska ligga i framkant, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!