Stockholmsbaserade Bogfelts Installation och Entreprenad AB vann upphandlingen under våren 2017 och ingick då ett ramavtal med Norrköpings kommun. Företaget har sedan dess stått för drift, underhåll och löpande tillsyn av belysningen på allmän mark. Det gäller belysning som finns på till exempel gator, gång- och cykelvägar, vid buss- och spårvagnshållplatser och i parker.
Totalt rör det sig om ungefär 28 000 belysningspunkter samt det årliga projektet "Stad i ljus". Avtalet löpte från den första april 2017 till den 31 mars 2020, och därefter hade kommunen möjlighet att förlänga avtalet med ytterligare 1+1 år. Kontraktssumman per år var drygt 2,8 miljoner kronor, och utöver det har kommunen beställt extraarbeten för ungefär 17,3 miljoner under en tvåårsperiod. 2017 beställde de extraarbeten för ungefär 6,3 miljoner, och 2018 för 11 miljoner.
Men den åttonde april i år valde kommunen i stället att häva avtalet med omedelbar verkan – med knappt ett år av avtalstiden kvar. Kommunen anser att Bogfelts har brustit väsentligt i sina åtaganden på flera olika punkter.
– Vi firar 30-årsjubileum i den här branschen, och har avtal med 30 kommuner. Det som Norrköpings kommun inte förstår är något som 29 andra kommuner förstår, säger företagets vd Joakim Bogfelt.
Han riktar skarp kritik mot Norrköpings kommun, som bland annat anser att Bogfelts inte har åtgärdat problem tillräckligt snabbt. De är inte heller överens om vad en åtgärd är.
– I avtalet finns inte åtgärdstider med. Att något är åtgärdat innebär inte att det är permanent, en åtgärd är en tillfällig lösning. Åtgärdstid är att man ska vara där inom en timme om någon kört in i en lyktstolpe och se till att inget är trafikfarligt till exempel, säger Joakim Bogfelt.
– Det håller inte kommunen med om, de säger att det ska vara åtgärdat på en timme. Om armaturen är trasig kanske det är en leveranstid på åtta veckor. Det är helt omöjligt att åtgärda en sådan sak på en timme.
Bogfelts hävdar att de har utfört entreprenaden kontraktsenligt och att hävningen av avtalet är oberättigad. På flera av de punkter där företaget ska ha brustit är det oklart vad kommunen ens syftar på, menar Bogfelts i sin stämningsansökan.
Företaget försökte flera gånger få till ett möte med kommunen för att reda ut situationen – och för att få en reell möjlighet att åtgärda de punkter som kommunen ansett att företaget har brustit på.
– Det måste finnas en vilja att hitta en lösning. Det är som vilken relation som helst: Om båda vill att det ska fungera så kommer det att göra det, men vill inte den ena parten så kommer det aldrig att funka. Vår ambition har hela tiden varit att lösa det, säger Joakim Bogfelt.
Han säger att företaget inte har fått några klagomål från Norrköpingsborna.
– Det normala är att man får en tillsägelse om någon klagat, men ingen har klagat på oss.
Martin Johansson, som har varit Bogfelts kontaktperson med kommunen, säger att företaget tar skada av hävningen.
– Vårt rykte påverkas, vi är Sveriges näst största aktör inom offentlig belysning. Det här kan komma att påverka våra möjligheter att lämna anbud på andra avtal.
Joakim Bogfelt säger att företaget har fått säga upp fem anställda och står med tomma lokaler i Norrköping efter hävningen.
– Jag vill inte måla upp att vi är bäst, vi kanske har brustit på några punkter av 100, men sköter du 28 000 ljuspunkter så går det inte att nå noll.
Stämningsansökan, i vilken Bogfelts kräver drygt 6,8 miljoner i skadestånd för utebliven vinst och kostnader, lämnades in till Norrköpings tingsrätt i början av juli. I nuläget väntar Bogfelts på tingsrättens besked. Enligt företaget har kommunen varken hört av sig eller kommenterat stämningen.