Kommunen överklagar färdtjänstdom
Den 88-åriga kvinnan lider av yrsel och känner sig osäker när hon är ute och går. Därför har hon ansökt om färdtjänst.Kommunen säger nej medan länsrätten finner hennes behov berättigat. Nu har frågan överklagats till kammarrätten i Jönköping.
Kvinnan har alltid haft ett stort behov av sociala kontakter. Det är för att kunna träffa släkt och vänner samt att delta i pensionärsaktiviteter som hon känner behov av färdtjänst.
<p><b><font size="2">Avslog ansökan</font></b>
Kollektivtrafikenheten i Norrköpings kommun avslog ansökan och motiverade detta med att hennes funktionshinder "inte bedömdes medföra väsentliga svårigheter att resa med allmänna kommunikationsmedel".
Beslutet överklagades till länsrätten som tolkade lagen (1997:736) om färdtjänst så att den otrygghet som kvinnan upplever utanför hemmet gör att färdtjänst bedöms som nödvändigt för att tillgodose hennes behov.
Rättens ordförande Mattias af Malmborg anmälde dock skiljaktig mening. Han anser att kommunen haft fog för sitt beslut.
<p><b><font size="2">Större tillgänglighet</font></b>
Kollektivtrafikenheten har nu överklagat länsrättens beslut till kammarrätten i Jönköping. I överklagandet påpekas att samtliga bussar i Norrköping är låggolvsanpassade, likaså de flesta spårvagnar.
Här påpekas att avsikten med färdtjänstlagen inte är att vidga antalet människor som har rätt till färdtjänst jämfört med tidigare lagstiftning. I stället är det meningen att kollektivtrafiken ska göras mer tillgänglig för funktionshindrade.
"Kan man, även med vissa svårigheter, åka med de kollektiva färdmedlen, föreligger det ingen rätt till färdtjänst", står det i överklagandet.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!