Kommunens svar till oroliga föräldrar inför flytten

Alla elever får inte plats på Victoriaskolan och det finna inga lokaler i närheten. Mikael Hultberg på utbildningskontoret svarar nu de oroliga föräldrarna inför Montessoriskolans flytt.

"Det finns tyvärr inte plats för fler elever på Victoriaskolan", säger Mikael Hultberg, skolchef på Norrköpings kommun, om varför elever på Montessoriskolan måste gå på Klockaretorpsskolan i väntan på att nya skolan står klar.

"Det finns tyvärr inte plats för fler elever på Victoriaskolan", säger Mikael Hultberg, skolchef på Norrköpings kommun, om varför elever på Montessoriskolan måste gå på Klockaretorpsskolan i väntan på att nya skolan står klar.

Foto: Hedvig Nittve

Norrköping2024-09-23 20:30

Nyheten i korthet

  • Montessoriskolans flytt i Norrköping har orsakat oro bland föräldrarna. Skolchefen Mikael Hultberg har bemött kritiken och förklarat att ombyggnaden av skolan försenas till VT 2027 på grund av mer omfattande arbete än tidigare förväntat.
  • Trots tidigare, uppfattade, löften kommer inte alla elever att kunna flytta till Victoriaskolan under ombyggnaden. Istället kommer eleverna i F-4 att gå på den avvecklade Klockaretorpets skola, vilket har lett till missnöje bland föräldrar.
  • Hultberg uppmanar oroliga föräldrar att kontakta utbildningskontoret eller skolskjutsenheten om de har individuella dilemman, eftersom detta är en ny situation för alla inblandade parter.

Efter att pratat med flera föräldrar som känner oro inför Montessoriskolans flytt, väljer vi att låta Mikael Hultberg, skolchef grundskola i Norrköpings kommun, bemöta den kritik som framförts.

Ombyggnaden skulle vara klar till HT 2026 – nu blir det VT 2027. Vad beror den här förseningen på?

– I utbildningsnämndens beslut från i våras står det angivet att det preliminärt ska ske till hösten 2026. Efter att fastighetsägaren, via samhällsbyggnadskontoret, anlitat projektledare och blandat in sakkunniga och undersöker byggnaderna inser man att det är mer att göra på fastigheten. Det krävs tillbyggnader och lösningar som gör att den bedömning vi fått till oss från tidigare inte håller. För att kunna renovera, bygga till och skapa denna nya skola behövs det mer byggtid helt enkelt, säger Mikael Hultberg.

Föräldrar hävdar att de fått besked om att samtliga elever skulle få flytta in till Victoriaskolan under ombyggnationen – men nu får eleverna i F-4 gå på Klockaretorpets avvecklade skola. Varför har ni ändrat er?

– Den informationen har inte gått ut till föräldrar, så vi har inte ändrat oss. Det har gått ut information skriftligt till alla vårdnadshavare med barn på berörda skolor, men detta har inte framkommit där. Victoriaskolan rymmer plats för maximalt sju klasser då resten av fastigheten upptas av kulturskolan. Det finns tyvärr inte plats för fler elever på den skolan.

undefined
Flera föräldrar har uttryckt oro för att sätta sina små barn på spårvagnen till Klockaretorpet. "Det kan finnas individuella dilemman för familjer", säger Mikael Hultberg.

Varför nämndes det inte något om att elever ska gå på Klockaretorpsskolan innan skolstart?

– Beslutet var inte säkrat med alla aktörer innan sommaren. Vi höll de sista mötena i augusti för att vara säkra på att lokalerna på de tilltänkta skolorna, både Victoria- och Klockaretorpsskolans tidigare lokaler, skulle fungera i alla avseenden.  

Finns det inget närmare alternativ?

– Nej, det är den gemensamma bedömningen som samhällsbyggnadskontoret och utbildningskontoret har gjort.

Vad säger ni till oroliga föräldrar som nu ska sätta sina sexåringar på en spårvagn till ett för dom helt främmande område?

– Skolskjutsen i Norrköping organiseras av samhällsbyggnadskontoret. De fattar besluten och bedömer i vilken form den erbjuds. Det här är en ny situation för både dem och oss då vi inte tidigare har behövt erbjuda skolskjuts till många av de familjer som blir berörda. Det kan finnas individuella dilemman för familjer och då ber vi dem som upplever det att ta kontakt med oss på utbildningskontoret eller direkt till skolskjutsenheten, säger Mikael Hultberg.

Karta: Norrköpings Montessoriskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!