Lagom till dess att vårriset skulle brännas runt om i många trädgårdar valde bland annat Norrköpings kommun att införa eldningsförbud på den egna tomten – vilket motiverades med EU:s nya direktiv om att återvinna avfall som infördes den 1 januari 2024.
En som var kritisk till eldningsförbudet var oppositionsrådet Christian Widlund (C). I en motion daterad den 22 april skrev han att kommunen borde åter göra det möjligt för Norrköpingsborna att få elda trädgårdsavfall på samma sätt som före lagändringen – enligt den lokala ordningsstadgan.
Nu har Christian Widlund fått rätt.
Norrköpings kommun gör bedömningen att det är de lokala hälsoskyddsföreskrifterna som ska gälla och inget annat. Därmed är det åter tillåtet att elda avfall i sin trädgård. Ändringen klubbades igenom av kommunstyrelsen den 7 oktober och kommunen har även ändrat informationen på sin hemsida.
– Jag vill hävda att det är tack vare min motion som denna ändring nu sker, säger Christian Widlund dagen efter beslutet.
– Jag är glad och nöjd att det har blivit en ändring. Något som jag också tror gläder Norrköpingsborna, säger han vidare.
I tjänsteskrivelsen från byggnads- och miljöskyddsnämnden, som ligger till grund för beslutet om att häva eldningsförbudet, står det bland annat att "Den nya lagen är svårtolkad. Det har gjorts olika tolkningar av lagändringen runt om i landet och regeringen har informerat om att det under de kommande månaderna ska tas fram förtydliganden gällande den nya lagstiftningen".
När det gäller valborgsmässoeldarna gör dock kommunen tolkningen att det fortfarande krävs dispens. Den som vill anordna majbrasa, påskeld eller liknande behöver alltså ansöka om det. För hantering av dispensansökan tar Norrköpings kommun en timavgift motsvarande 1 068 kronor.
– Det är beklagligt att man inte kan ge en generell dispens för majbrasorna också. Det är ofta ideella föreningar på landsbygden som arrangerar tillställningarna med majbrasor för att hälsa våren välkommen, nu tvingas dessa ideella föreningar att betala extra avgifter till kommunen för att kunna anordna sin majbrasa, säger Christian Widlund.
Har man som Norrköpingsbo inte möjlighet att elda sitt trädgårdsavfall kan det även tas om hand genom kompost på den egna fastigheten eller genom att lämna avfallet till någon av kommunens returpunkter.