Kommunalrådet om nya styret: "Uppenbart måste vi jobba hårdare"

Vi får ett nytt politiskt styre. Men hur mycket är det egentligen som är nytt?
– Jag tycker den största skillnaden är att nu får det kosta, säger Liberalernas Monica Holtstad.

"Som jag ser det är största skillnaden mellan Kvartetten och Borgerlig samverkan är att det får kosta pengar", säger Liberalernas kommunalråd Monica Holtstad om jämförelsen mellan Kvartetten och Borgerlig samverkan.

"Som jag ser det är största skillnaden mellan Kvartetten och Borgerlig samverkan är att det får kosta pengar", säger Liberalernas kommunalråd Monica Holtstad om jämförelsen mellan Kvartetten och Borgerlig samverkan.

Foto: Joakim Blomqvist

Norrköping2024-12-05 14:49

Nyheten i korthet

  • Kvartetten, bestående av Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna, presenterar delar av sitt politiska program för att göra Norrköping tryggare.
  • Programmet inkluderar hårdare insatser mot organiserad brottslighet och investeringar i utsatta områden, som fritidsgårdar och Kunskapens Hus.
  • Kvartetten tar över styret från Borgerlig samverkan och SD, med förväntad maktöverföring den 16 december.

Den fjärde pressträffen med "nya" Kvartetten bjöd inte på några större överraskningar. Vi känner igen den röda tråden nu. Våldsvågens Norrköping ska bli tryggare tack vare en kombination av hårda och mjuka insatser.

Kvartetten (Socialdemokraterna, Kristdemokraterna, Centerpartiet och Liberalerna) tar över stafettpinnen från Borgerlig samverkan och SD när det gäller narkotikahundar på skolor, fler kommunala ordningsvakter och att polisen får sätta upp fler övervakningskameror.

– Vi ser att den organiserade brottsligheten tränger sig in i kommunala verksamheter. Det gör att vi i kommunen måste jobba hårdare tillsammans med polisen, fastighetsägare och civilsamhället, säger KD:s kommunalråd Tomas Tekmen, ordförande i samhällsplaneringsnämnden.

undefined
"Det är polisens roll att sätta dit som begår brott. Men för oss i kommunen är det viktigt att vi skapar alternativ till kriminalitet", säger kommunalrådet Tomas Tekmen (KD) om satsningarna på mjuka värden i det brottsförebyggande arbetet.

– Men det brottsförebyggande arbetet består också av att stötta verksamheter i de utsatta områdena. Det är därför vi exempelvis satsar fem miljoner på fritidsgårdarna, 1,5 miljoner på Kunskapens Hus i Klockaretorpet och en miljon på Portalen i Hageby. Vi vet att de här gör ett bra jobb.

Men de som begår brott i den pågående våldsvågen når ni väl inte genom de här insatserna?

– Det är polisens roll att sätta dit som begår brott. Men för oss i kommunen är det viktigt att vi skapar alternativ till kriminalitet. Dessutom måste vi göra allt för att stoppa nyrekrytering, säger Tomas Tekmen.

Den gamla Kvartetten styrde Norrköping när Hageby plockades bort från polisens lista över utsatta områden. 2023 var bostadsområdet tillbaka igen.

– Målet är självklart att vi inte ska ha något utsatt område i Norrköping, säger Monica Holtstad (L), kommunalråd och ordförande i socialnämnden.

undefined
"Viktigast är att vi kommer in i ett tidigare skede. Vi ska inte ha 16-åringar som sitter anhållna för grovt vapenbrott", säger Monica Holtstad (L), ordförande i socialnämnden.

Hur når ni dit?

– Viktigast är att vi kommer in i ett tidigare skede. Vi ska inte ha 16-åringar som sitter anhållna för grovt vapenbrott.

När jag nu snabbt gått igenom punkterna tycker jag inte att det är någon större skillnad på Kvartettens och Borgerlig samverkans politik inom det här området?

– Jag tycker att det finns en annan förståelse hos alla som sitter här uppe i dag kring att det inte bara handlar om att göra ett bra ekonomiskt resultat. Som jag ser det är den största skillnaden mellan Kvartetten och Borgerlig samverkan att det får kosta pengar. Dessutom är vi överens om att vi måste samarbeta mer, både mellan våra nämnder och med andra, säger Monica Holtstad.

Men ett ökat samarbete med civilsamhället var även en av Borgerlig samverkans punkter?

– Jag känner att vi inte nådde hela vägen fram. Jag kan ge ett exempel; kommunen har tillsammans med Hyresbostäder tagit fram avsiktsförklaringar för hur man kan öka tryggheten i olika bostadsområden. När jag nyligen pratade med en avdelningschef på socialtjänsten kände inte den personen till att de här avsiktsförklaringarna finns. Så uppenbart måste vi jobba hårdare här.

undefined
Kvartettens Tomas Tekmen (KD), Maria Sayeler Behnam (S), Olle Vikmång (S), Monica Holtstad (L), Christian Widlund (C) och Eva-Britt Sjöberg (KD) presenterade på torsdagen delar av sitt politiska program. Den 16 december beräknas det nya styret vara på plats. Huvuddragen är ekonomi, skolresultat, tillväxt och brottsförebyggande arbete.

Olle Vikmång (S) lyfte också fram att kommunen måste stötta föreningslivet och civila aktörer i en större omfattning än vad som gjorts när Borgerlig samverkan styrt under den pågående mandatperioden.

– Om civilsamhället tar ett allt större ansvar för att skapa en meningsfull fritid till våra barn och unga måste vi i kommunen skjuta till mer resurser, säger han.

Kvartettens politiska program innehåller 105 punkter som så småningom ska klubbas igenom. Först måste dock det nya styret ta över makten – vilket med största sannolikhet sker på kommunfullmäktige den 16 december.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!