Det var i december 2007 som Norrköpings kommun köpte Krusenhofs gård för 96 miljoner kronor. Köpet av den 480 hektar stora gården var kontroversiellt. Säljaren Pontus Printzsköld var inte helt nöjd med affären.
– Frivillig, ja. Men med hot med tvång, sa Pontus Printzsköld till NT om överenskommelsen i samband med att beslutet klubbades på kommunfullmäktige 2007.
Kommunens beslut var ett led i att omvandla jordbruksmark till industrimark, då Malmölandet behövdes för järnvägsförbindelsen vid Kardonbanan och för framtida logistiketableringar.
2016 beslutade kommunen att sälja gården. Sedan dess har man sökt intressenter som vill etablera företagsverksamhet på marken som har Holmens såganläggning och Rustas centrallager som närmaste grannar. Fyra år senare kan vi konstatera att ingen exploatör har nappat.
– Ärligt talat är det här inte något som vi har prioriterat så högt, säger Reidar Svedahl (L), ordförande i samhällsplaneringsnämnden.
Under tiden har byggnaderna och växterna i området förfallit.
– Det är trist att det blivit så här. Vi vill nu försöka hitta en långsiktig lösning.
Jakten på en köpare består av ett par olika alternativ.
– Det ena är att anordna en tävling för att höja intresset, andra alternativet är att vi går via en mäklare. Vi kommer att informera nämnden om de här alternativen den 8 september. Därefter fattas beslut om hur man ska gå vidare, säger exploateringsingenjören Frida Resvik.
Hur skulle du vilja sammanfatta intresset för Krusenhof?
– Den senaste tiden är det ändå en handfull som hört av sig till oss om frågor kring exempelvis detaljplanen, säger Frida Resvik.
Reidar Svedahl vill inte gå in närmare på vad prislappen landar vid.
– Vi vill ha ett bra pris och vi vill att det blir något som gynnar hela Norrköping.
Gällande detaljplan för området är en fortsättning av Holmens verksamheter och en första etapp för logistikverksamheter. Enligt detaljplanen får man inte bygga bostäder, men den inrymmer verksamheter för konferens och utställning. Ur kulturmiljösynpunkt ska användningen vara anpassad till bebyggelsens kulturvärde.
Eventuella köpare får alltså inte ändra byggnader, trädgård eller mark så att de förändrar karaktär.
Vad tycker du om planerna på en vingård och ett ölbryggeri?
– I det här fallet ville köparen ha mer mark än vad vi har. Så jag har svårt att se att det blir den här lösningen, säger Reidar Svedahl.