Det var på fredagseftermiddagen som Kikki Liljeblad var inne i en sportbutik och köpte fotbollar till kvinnojouren.
Men när hon kommer ut från butiken står inte cykeln kvar där hon parkerade den.
– Jag blev paff och kände mig lite ynklig: "Här har man samlat ihop 7 000 kronor till fotbollar till kvinnojouren, och så går någon och snor ens cykel!", berättar Kikki Liljeblad.
När hon av en slump träffar på en bekant polis beklagar hon sig över att hon precis fått sin elcykel stulen.
– Jag var slarvig nog att inte låsa fast cykeln i något, men jag skulle bara in och göra beställningen lite snabbt, säger hon.
Det visar sig att polisen precis har jagat en person som försökt att stjäla cyklar. Enligt ett vittne hade den misstänkta tjuven dragit med sig en cykel till ett parkeringshus. Hon går dit tillsammans med polisen – och där står cykeln.
– Halva kättinglåset var avslipat med en vinkelslip. Det är otroligt att det händer mitt på blanka eftermiddagen när mycket folk är ute, säger Kikki.
Stölder av just elcyklar har ökat med nästan 30 procent i region öst fram till och med augusti i år, jämfört med samma period förra året. Enligt Stöldskyddsföreningen anmäldes 1016 elcykelstölder och 4760 vanliga cyklar i vår region till och med augusti.
Få har turen att lyckas få tillbaka sin cykel.
– Uppklaringsprocenten för cykelstölder är låg, så det är extra viktigt att göra det man kan för att minska risken att bli utsatt för cykelstöld. Allra bäst är att låsa fast cykeln i ett fast objekt i både ram och hjul, säger Lina Nilsson, rådgivningsexpert på SSF Stöldskyddsföreningen i ett pressmeddelande.
Men Kikki Liljeblad efterlyser i ett inlägg på Facebook möjligheter att kunna parkera sin cykel på ett säkert sätt i Norrköping. Hon berättar att hon ogärna skulle ställa sin elcykel oskyddad vid resecentrum när hon börjar jobbpendla igen.
– Det borde finnas en marknad att erbjuda cyklister säker parkering mot betalning. Det kan vara något för en privat aktör. Sedan kanske det kan diskuteras i kommunen också, men jag vill betona att det här nu är min privata åsikt, säger hon.
Hon har sett moderna exempel på cykelparkeringar under en resa till Belgien och Tyskland inför planeringen av Ostlänken.
– Vi såg helt fantastiska lösningar med särskilda avdelningar för cyklar i parkeringshusen. De kunde vara bemannade, och man kunde byta till vinterdäck och få annan service. På ett annat ställe fick man ett fack med kod till cykeln. Man ställde in cykeln, stängde en dörr och sedan åkte cykeln in i parkeringshuset. Jättesmart!
Kikki Liljeblad säger i inlägget att hon tillhör dem som tycker att fler som har möjlighet borde skippa bilen ibland och istället cykla eller gå.
– Det är hälsosamt med vardagsmotion, men sedan är det också trångt med bilar i stan.
Själv sålde hon andrabilen och köpte elcykel som underlättar att cykla lite längre sträckor.
– Jag bor i Rambodal och tillhör dem som är friska och kan ställa bilen. Om vi är flera som tar cykel gör vi mer plats i stan för dem som verkligen behöver ta bilen, säger hon.