Kolmårdens satsningar kan få vänta i flera år

"Vi kommer att få skjuta upp investeringar på Kolmården under många år framåt", säger Christer Fogelmarck, koncernchef och vd för Parks and Resorts.

"Vi kommer att få skjuta upp investeringar på Kolmården under många år framåt", säger Christer Fogelmarck, koncernchef och vd för Parks and Resorts, på grund av de förlorade intäkterna i coronapandemins spår.

"Vi kommer att få skjuta upp investeringar på Kolmården under många år framåt", säger Christer Fogelmarck, koncernchef och vd för Parks and Resorts, på grund av de förlorade intäkterna i coronapandemins spår.

Foto: Magnus Andersson

Norrköping2020-07-12 20:00

Svenska nöjesparksföreningen lämnade nyligen in en begäran på 1,5 miljarder kronor av staten för förlorade intäkter under sommarmånaderna. Man anser att bestämmelserna om max 50 personer vid offentliga tillställningar i princip är ett näringsförbud för branschen.

– Det finns flera aspekter på det där. De stöd som erbjudits har varit för företag som har sina intakter jämnt spridda över året. Vi har bara några månader då vi i stort sett har intäkterna för hela året. Så att söka stöden som finns har inte passat oss. Pengarna vi söker är i stort sett rakt av vad vi förlorat. För vår koncern handlar det om ett tapp på drygt 850 miljoner kronor, säger Christer Fogelmarck från Parks and Resorts.

Intäktsförlusterna får stor påverkan på koncernens framtida investeringar. Enligt Christer Fogelmarck fanns det exempelvis planer på att renovera och modernisera djurhägnen successivt på Kolmården under en tioårsperiod. Nu kommer det att bli tvunget att skjutas på i flera år. 

– Vi kommer bli tvungna att låna pengar för att överleva och de lånen är inte billiga. Vi räknar med att vi kommer att behöva betala av dem under de närmsta tre till fem åren och då kommer många av investeringarna vara tvungna att sättas på paus. Det här kommer att påverka oss under många år. Vi vill vara en djurpark med moderna hägn och ett modernt sätt att hålla djur, säger han.

Ni anser att ni blivit orättvist behandlade. Hur då?

– Jag vet inte om jag skulle säga att det är orättvist. Men vi skulle vilja att reglerna var klara och likvärdiga. Att det inte är skillnad mellan Gröna Lund, GeKås eller Bauhaus när det gäller att ta emot kunder och besökande. Det här är något att ta med sig in i framtiden och att se till att det inte blir dessa skillnader, säger han.

Christer Fogelmarck har inte fått några direkta indikationer på hur staten och regeringen svarar på kompensationskravet på 1,5 miljarder kronor. 

– Näringslivsministern har tagit emot vår begäran och han har sagt att det kommer behövas fler stödåtgärder. Men inte mer specifikt än så. Jag hoppas att man inser att vi drabbats onödigt hårt, säger han.

Han beskriver dagsläget som oerhört dystert. En djup, djup kris som han egentligen aldrig trodde att man skulle hamna i. Totalstängt var liksom värstaläget och den vägen såg han inte riktigt.

– Vi hade tre scenarier. Först trodde vi kanske att vi skulle kunna öppna i maj. Men troligast vid midsommar. Att vi inte skulle kunna öppna alls trodde vi knappt på. Men så blev det och det är katastrof för hela nöjesparksbranschen. Det kom helt oväntat. Det är det värsta året jag varit med om. Vi har i princip inte kunnat leverera någonting alls i två av våra nöjesparker, säger Christer Fogelmarck.

För nöjesparkskoncernen Parks and Resorts har statens begränsningar av folksamlingar på 50 personer betytt att en stor del av verksamheten har fått hålla helt stängt. Men Kolmården och Furuviksparken har varit en betydelsefull hjälp i det låsta läget.

– Liseberg har tappat 99 procent av sin omsättning. Vår koncern har tappat 83 procent av omsättningen. Hade inte vi kunnat ha öppet på Kolmården och i Furuvik hade vi säkert tappat lika mycket som Liseberg. Så det har betytt väldigt mycket för oss att vi har kunnat ha haft öppet trots begränsningarna. Där har vi också bevisat att det går att ha öppet på ett ansvarsfullt sätt, säger han.

Parks and Resorts

I Parks and Resorts ingår Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland.

Koncernchef är Christer Fogelmarck.

Bolaget ägs bland annat av syskonparet Johan och Helena Tidstrand.

De är barnbarnsbarn till grundaren av hemmafixarkedjan Clas Ohlson.

Enligt koncernen tar man emot nästan tre miljoner gäster årligen och sysselsätter drygt 3 300 personer, varav 370 på årsbasis. 

Parks and Resorts har en omsättning på 1,3 miljarder kronor.

Källa: Parks and Resorts, Expressen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!