Kol och olja fick eldas under köldknäpparna

Den stränga kylan under bland annat förra veckan (vecka 3) gjorde att Eon fick spetsa sin produktion genom att både elda kol och bioolja. "Det är vår reservtank", säger Björn Persson, regionchef på Eon.

Den gamla pannan, Panna 12, vid Händelöverket kan eldas med kol vid behov för att säkra leveranserna av hetvatten till fjärrvärmenätet.

Den gamla pannan, Panna 12, vid Händelöverket kan eldas med kol vid behov för att säkra leveranserna av hetvatten till fjärrvärmenätet.

Foto: Thomas Möller

Norrköping2024-01-24 22:00

Blir det riktigt kallt räcker det inte att elda biobränsle och sopor i Händelöverket. Vid några tillfällen i vinter har Eon varit tvungen att spetsa produktionen med att elda  kol och olja.

– Vi har tre olika möjligheter att göra det. Den gamla pannan på Händelö, Panna 12, eldas med kol och vi har våra två reservproduktionsanläggningar, den nya på Ingelsta och den andra vid Brånnestad. De eldas med bioolja, de har konverterats från fossil olja till biolja, säger Björn Persson, regionchef på Eon.

De anläggningarna används för att kunna leverera tillräckligt med varmt vatten till fjärrvärmenätet när kylan slår till.

undefined
Ingelsta hetvattencentral är en av Eons reservanläggningar när kylan slår till och eldas med bioolja som framställs ur råvaror från växtriket, med ursprung från bland annat restprodukter från skogsinduistrin.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!