Den 11 juni godkände samhällsplaneringsnämnden detaljplanen som ska göra byggplanerna möjliga. Det är i Ljuras sydvästra hörn, strax intill spårvägsbron mot Hageby, som ett fristående punkthus ska byggas.
På platsen ligger i dag en parkeringsplats och en mindre grönyta. Men detaljplanen ger nu tillstånd för en byggnad med sju våningar samt en åttonde för tekniska utrymmen, som till exempel ventilationen. Huset ska rymma omkring 30 lägenheter och i bottenplan finns plats för exempelvis butik, restaurang eller gym.
– Vi får ihop hela Ljura med den här byggnaden, det blir som ett kluster, säger nämndens ordförande Tomas Tekmen (KD).
I det tjänstemannaförslag som har godkänts beskrivs att byggnaden ska ta ”hänsyn till kulturmiljövärden” och den närliggande bebyggelsen i Ljura.
– När vi tar fram en detaljplan kollar vi alltid på platsen och hur man ska utforma en byggnad för att den ska smälta in i området. Vi försöker göra så att det blir en helhet med hela området, säger Tomas Tekmen.
Detaljplanen går nu att överklaga i tre veckor från dagen beslutet togs, sedan vinner den laga kraft och det är fritt fram för markägaren Hyresbostäder att lämna in en bygglovsansökan.
Men en sådan kan dröja, berättar det kommunala bostadsbolagets informationschef Lars Löfgren.
– Det handlar om att se vad som är möjligt och så klart om ekonomi, i de här tiderna. Det är dyrt att bygga och här måste vi försöka hitta sätt och lösningar som gör att det inte blir för dyrt. Och det är en nöt att knäcka, säger han.
– Det handlar också om att hitta hyresnivåer som fungerar för området, staden och de som behöver bostäder.
Det låter som att förhoppningen är att det här ska bli relativt billiga lägenheter?
– Ambitionen är den och du kan gärna kalla det för en förhoppning. Sedan återstår det att se vad vi klarar av.
Det är trögt i byggbranschen just nu. Kan det göra att bygget skjuts lite på framtiden?
– Det är absolut så och det är svåra beslut att ta. Vi gäller att se till att de investeringar som vi gör ska ge en avkastning, inom en rimlig tid. Och det har varit lite svårt de senaste fem åren. Så det kommer nog att bli en hel del ritande, räknande och funderande innan vi kommer igång.
Så vi kan räkna med att det här ligger ett antal år framåt i tiden?
– Det tror jag nästan att vi kan utgå från, säger Lars Löfgren.