Klassiska utbildningen räddas flyttar efter sparpaketet

I 60 år har floristutbildningen funnits på Himmelstalund. Nu flyttar verksamheten till Marieborgs folkhögskola hösten 2025. "Det viktigaste var att utbildningen fick leva vidare", säger Ulrika Invers.

Floristutbildningen har legat på Himmelstalund sedan starten för 60 år sedan.

Floristutbildningen har legat på Himmelstalund sedan starten för 60 år sedan.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2024-09-25 05:00

Himmelstalund har i 60 år varit hem för floristutbildningen. Sedan 2013 har verksamheten drivits av Region Östergötland, men det senaste sparpaketet kom som en kalldusch för de anställda – då regionen lämnar som huvudman.

– Det var jättejobbigt. Först var det bara en ren chock, säger Agneta Lindwall, som tillsammans med Ulrika Invers är lärare på floristgymnasiet.

– Sedan började vi bara jobba, fortsätter Agneta Lindwall.

undefined
Beskedet för ett halvår sedan, att Region Östergötland skulle stänga floristutbildningen på Himmelstalund, var en chock. "Sedan började vi bara jobba", säger Agneta Lindwall.

Att rädda floristutbildningen blev ett större uppdrag, viktigare än själva anställningen.

– Vi har jobbat längst här och har känt ett ansvar för det här kulturarvet som utbildningen är. Det viktigaste var att utbildningen fick leva vidare, säger Ulrika Invers.

– Vi pratade med alla möjliga personer, det var då vi började titta på Lennings textilutbildning och den resa de hade gjort när de flyttade sin verksamhet, berättar Agneta Lindwall.

undefined
"Vi har jobbat längst här och har känt ett ansvar för det här kulturarvet som utbildningen är", säger Ulrika Invers, som är en av de krafter som sett till att floristutbildningen lever vidare.

Lennings textilutbildning är en utbildning med rötter från 1800-talet och starkt förknippad med Norrköpings textilepok. Efter många kommunala turer togs den över av Marieborgs folkhögskola 2017.

– Det var inte helt lätt i början då vi tog över den. I dag är det en häftig utbildning. Verksamheten har vänt så den är välfylld. Det är en hög kvalitet och många pluggar vidare efter att ha gått den, säger rektor Lisa Flogell om Marieborg.

undefined
Verksamhetschef Roger Källs och rektor Lisa Flogell på Marieborgs folkhögskola ser en stor potential i floristutbildningen när den startar till hösten 2025.

Nu kommer floristerna att välja samma väg som Lennings. 31 januari i år lämnar utbildningen Himmelstalund och hösten 2025 kommer den första gruppen att starta på Marieborgs folkhögskola. Ett 20-tal platser kommer att vara sökbara. Marieborg kommer anställa 1,5 lärartjänster för utbildningen.

– Vi har inte skruvat på allt ännu. Nu är floristutbildningen på ett och ett halvt år. Vår strategi är att det ska vara en ettårig utbildning hos oss. Det ska vara en hög kvalitet. De studerande ska kunna söka sig vidare på den, säger Roger Källs, som är verksamhetschef på Marieborg.

Han anser att floristutbildningen, som i dag är en ren yrkesutbildning, kommer ha bättre förutsättningar att fylla platserna inom folkhögskolans ramar med ett mer anpassat kursprogram. Inriktningen kan bli bredare och påverkas av förkunskaperna hos deltagarna.

– Eftersom vi inte är så tydligt reglerade kan vi ställa om snabbt. Sedan tror jag att det har varit lite krångligt när de sökande till regionens utbildning kommit från olika städer. För då skulle de studerande först bli antagna av skolan och få det beviljat. Sedan skulle de dessutom gå till sin egen kommun för att få dem att betala. Det har varit byråkratiskt när det gäller att få in deltagare, säger Roger Källs.

undefined
Marieborgs Folkhögskola jobbar hårt med kursutbudet för att kunna gå runt ekonomiskt. Nu ser de en stor potential i floristutbildningen som kommer till folkhögskolan i Norrköping.

Folkhögskolor finansieras främst med statsbidrag, men får också en liten del av sina anslag från regionen. Anslagen har varit oförändrade sedan 2014. Därför har det blivit allt viktigare att ha fullbelagda kurser för landets folkhögskolor, för att kunna gå runt ekonomiskt.

– Vi måste hela tiden titta utåt, för vi kan inte fylla våra utbildningar lite halvdant. Då räcker inte ekonomin till för oss. Nu uppstod den här möjligheten med floristutbildningen och jag tror den är jättebra för vår skola, säger rektor Lisa Flogell på Marieborg.

Hon är övertygad att den estetiska utbildningen passar väl in i folkhögskolans utbud.

– Man får vara envis och tänka att första året är ett prövoår, så är det nästan alltid när det kommer något nytt. Ryktet måste sprida sig innan det sätter sig. Men det är duktiga och yrkeskunniga lärare, så nu finns alla förutsättningar, säger Lisa Flogell.

Karta: Marieborgs folkhögskola
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!