Blues Dynasty jubilerar igen - firar med återförening

Dags att säga grattis! Norrköpingsbandet Blues Dynasty återuppstår igen och firar att det är 40 år sen de drog igång verksamheten. "Vi är fortfarande samma kompisgäng", säger gitarristen Tobbe Fall inför bandets konsert hos Blå Kaktus på fredag.

"Vi behandlar musiken lite oheligt och gör vad vi har lust med", säger gitarristen Tobbe Fall om bandet Blues Dynasty. Övriga medlemmar Jenny Fall, Chrille Möller, Uffe Olsson och Henrik Widén.

"Vi behandlar musiken lite oheligt och gör vad vi har lust med", säger gitarristen Tobbe Fall om bandet Blues Dynasty. Övriga medlemmar Jenny Fall, Chrille Möller, Uffe Olsson och Henrik Widén.

Foto: Niclas Sandberg

Norrköping2024-09-17 14:00

Folkkära är ett stort begrepp men frågan är om det inte passar in på gamla Norrköpingsbandet Blues Dynasty. Många som var med på 80- och 90-talet får fortfarande något lite drömskt i blicken när deras namn förs på tal. Med stor sannolikhet var de personerna med på den gamla pizzerian Leonardos på Drottninggatan eller var frekventa gäster på Palace eller Lord Hill när Blues Dynasty agerade husband.

– Jag tror vi hade lite tur och träffade rätt. Det fanns ju faktiskt en tid när rythm & blues kunde räknas som populärmusik. Där i början hade vi studentveckorna på Leonardos när vi spelade och det var mitt i prick och tokmycket folk. Det följde oss lite genom åren och sitter kvar som ett slags rosenrött skimmer i folks minne och även hos oss som band, säger Torbjörn Fall när han ska försöka förklara varför många Norrköpingsbor tog bandet till sitt hjärta.

– Sen hoppas jag också att det kan bero på att vi hittade på lite roliga och knäppa varianter på låtarna och inte lät som andra coverband. Vi hade en rolig musikalisk twist som vi fortfarande försöker ha. Vi behandlar musiken lite oheligt och gör vad vi har lust med, säger han.

undefined
"Vi ska nog hålla det öppet lite i framtiden. Vi är alla sugna på att ta flera gig"; säger gitarristen Tobbe Fall om framtiden för Blues Dynasty.

Allt började på Kungsgårdsgymnasiet 1984 när basisten Chrille Möller och trummisen Ulf Olsson bestämde sig för att starta band ihop.

– De gick i trean och jag i ettan men fick vara med på ett hörn. Det var inte givet vem som skulle sjunga och Uffe nämnde att han hade en lillasyster som kunde sjunga. Vi var rätt skeptiska, lite "va fan, ska vi ha en lillasyster som sångerska", men det blev ju rätt bra, skrattar Tobbe Fall.

Det blev bra på flera sätt. Enter Jenny Olsson, numera Fall. Tobbe och Jenny blev snart ett par och är det fortfarande.

– Ja vi har varit ihop i 38 år nu, nästa lika länge som bandet funnits. Det hissnar lite det också, säger Tobbe.

undefined
Jenny var lillasystern som fick sjunga i bandet när ingen annan ville och blev en stor anledning till bandets framgångar.
undefined
Henrik Widén spelar keyboards i Blues Dynasty. Han har också en välkänd figur i sitt band Diamond Dogs.

Så vad kan publiken förvänta sig på 40-års kalaset?

– Vi tänker måla ganska brett och med olika penslar. Lite sådana låtar som var de första vi lärde oss som band. Lite Animalslåtar och sånt, sen tittar vi igen gamla låtlistor vad vi spelat och ska försöka få ihop en bra blandning. 

– Det blir även lite nytt och då blir det helt annat, förutom låtar av Muddy Waters, BB King, Rolling Stones och rythm & blues kommer man nog att få höra PJ Harvey, Jesus & Mary Chain, Chuck Prophet. Sånt vi tycker om mer i vuxen ålder. Vi har alla åkt vidare in i andra musikaliska sammanhang som öppnat nya dörrar.

Blues Dynasty

Jenny Fall (sång), Tobbe Fall (gitarr), Chrille Möller (bas), Uffe Olsson (trummor), Henrik Widén (keyboard)

Aktuellt: Firar 40-års jubileum hos Blå Kaktus på Dynamo fredag 20 september.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!