Klassiska huset blir till nya bostäder

I drygt ett år har anrika Blomska hemmet i Norra Promenaden stått tomt sedan den sista hyresgästen flyttat ut. Nu förbereder byggföretaget Sefab en omfattande renovering när det pampiga men slitna stenhuset förvandlas till bostadsrätter.

Blomska hemmet har stått tomt i drygt ett år. Nu pågår bygglovsprocessen för den omfattande renoveringen och nybyggnationen.

Blomska hemmet har stått tomt i drygt ett år. Nu pågår bygglovsprocessen för den omfattande renoveringen och nybyggnationen.

Foto: Fredriksson Arkitektkontor

Norrköping2018-09-12 06:00

Det var för hundra år sedan som grosshandlare Frans Blom lät bygga huset i kvarteret Renen med ambitionen att därmed lösa bostadssituationen för ensamma och fattiga kvinnor. Nu går Blomska hemmet in i en ny fas sedan Sefab tagit över fastigheten och projektet. Huvudbyggnaden ska rustas upp – bland annat med fyra paradlägenheter med tillhörande altaner på den nuvarande vinden – och den får dessutom sällskap av två flygelbyggnader med vardera elva lägenheter.

– Bygglovsprocessen pågår och förhoppningsvis får vi klartecken att dra igång arbetet nu under hösten, säger Sefabs vd Per Furuheim.

Per Furuheim har länge haft ett gott öga till Blomska hemmet. Redan för några år sedan gjordes ett första försök att få köpa fastigheten.

– Jag ringde dåvarande ägaren Hyresbostäder och anmälde vårt intresse. Det visade sig att de hade sålt huset veckan innan. Det kändes surt den gången, men nu ska det bli oerhört spännande att få återställa detta gamla fina hus i originalskick. Den nya fasaden blir exempelvis identisk med den ursprungliga. Vi kommer att bevara andan och själen i huset men samtidigt anpassa det till 2018.

En viss men klart märkbar känsla av institution har alltid präglat Blomska hemmet som dominerats av små lägenheter, långa korridorer och gemensamma badrum.

Nu blir det en ny planlösning och totalt ska huvudbyggnaden omfatta 22 lägenheter, i en mix av två-, tre- och fyrarummare. Och, jodå, alla med egna badrum och wc-utrymmen. De fyra vindslägenheterna om vardera 130 kvadratmeter blir huvudbyggnadens verkliga pärla och ett besök på vinden avslöjar ett imponerande nätverk av rejäla träbjälkar som nu bevaras för att skänka de bostäderna extra själ och synbar historisk koppling.

Vinden har även givit andra fynd.

– Vi hittade Frans Bloms egen bibel från 1862 på en takstol, säger arbetsledaren Jan Hermelin.

– Enligt en medföljande text får den inte lämna huset. Vi ska hitta ett bra sätt att ställa ut den tillsammans med hemmets gamla orgel och egna bibliotek som vi också har hittat.

En del av den stora och lummiga trädgården får ge plats åt de båda flygelbyggnaderna. Utemiljön kommer också att innehålla ett 20-tal uteplatser som ska främja grannkontakten.

Sefab räknar med att renoveringen kommer att ta ungefär ett år.

Blomska hemmet

1918: Grosshandlare Frans Blom erbjuder sig att bygga ett hus för kvinnliga ”pauvres honteuses” i kvarteret Renen. Bygget kostar cirka 630 000 kronor och huset ritas av Werner Northun. Nystartade Frans och Mathilda Bloms stiftelse ska administrera det hela. Den 18 april tar stadsfullmäktige tacksamt emot husgåvan.

1919: Den 29 september invigs bostadshuset med 26 lägenheter för ensamma och fattiga kvinnor. Kvinnorna får bo i sina lägenheter under hela sin livstid utan att behöva betala hyra. Frans Blom avlider tre månader efter invigningen.

1947: Genomgår huset en omfattande renovering.

1950-talet: Ändras eldningssystemet från koks till olja. Stadsträdgårdsmästaren gör vissa förändringar i den parkliknande trädgården med anledning av Norra Promenadens nya dragning.

1960-talet: Stort behov av upprustning. Byggnaden förses med hissar, minst två badrum på varje våningsplan, toaletter i varje lägenhet samt tidsenlig köksutrustning.

1968: Fastigheten ansluts till fjärrvärme.

1969: Huset är i dåligt skick och stiftelsen saknar pengar till nödvändig renovering. Styrelsen vill överlåta byggnaden till kommunen och ansöker om permutation för att upplösa stiftelsen.

1970: Kommunen tar över huset och ska, enligt ett nytt avtal, reparera och upprusta byggnaden.

1973: Kommunfullmäktige beviljar drygt 1,3 miljoner kronor för ombyggnad av fastigheten.

1995: Hyresbostäder köper fastigheten och bostäderna hyrs ut till alla kategorier av bostadssökande.

1999: Omsorgsstyrelsen för Frans och Mathilda Bloms stiftelse anser sig ha fullgjort sina arbetsuppgifter och kommunstyrelsen avvecklar omsorgsstyrelsen.

2014: Huset fyller 95 år den 29 september. Hyresbostäder säljer huset till fastighetsbolaget Subnova AB.

2017: Huset töms när Subnova ska renovera fastigheten.

2018: Sefab har köpt huset av Subnova och förbereder för en omfattande renovering och tillbyggnad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!