Det blev inget med elflygplanstillverkaren Heart Aeorospace och dess etableringsplaner för Norrköpings del. Men flygplatsen hoppas ändå kunna locka till sig elflygplan i framtiden.
I slutet av juni signerade kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M) en så kallad avsiktsförklaring (LOI) för Norrköping Airport AB. Den ger det kommunala bolaget möjlighet att, inom ramen för nuvarande arrende, etablera en solenergiinstallation inom flygplatsens område.
Kommunen initierar därmed ett projekt kopplat till etablering av reguljärflyg och behov av grön el.
– I praktiken ger det här oss möjligheter att gå vidare med våra planer på att bygga en solcellspark. Avsiktsförklaringen är en viktig markering mot de externa intressenter som finns, den visar att vi är seriösa i våra planer, säger Peter Jansson, vd för Norrköpings flygplats.
Det finns andra intressenter utöver Heart Aerospace?
– Vi för redan samtal med ett annat flygbolag, som väl närmast får ses som en konkurrens till Heart. Ett av kraven för att de ska vilja etablera sig här är att det måste finnas egen energitillverkning vid flygplatsen, exempelvis för att kunna tanka planen. Det är därför nödvändigt att vi får till en solcellspark.
Som vi tidigare skrivit skulle grönytorna bredvid landningsbanan genom en solcellspark kunna leverera fem–tolv gigawatttimmar grön el per år beroende på hur mycket yta som tas i anspråk.
– Det är många flygplatser runtom i Sverige som tittar på hur man kan göra något bra av de här ytorna som bara står där. Kruxet är att det är innanför staketet, det finns många utmaningar gällande säkerheten. Det får ju inte orsaka några störningar på flygtrafiken.
När kan det hända något?
– Tanken är att vi efter semestern tillsammans med kommunen ska gå vidare med arbetet och fortsätta diskussionerna. Dels med de intressenter som vill bygga solcellsparken och dels med flygbolaget gällande etablering.
Parallellt med planerna för en omställning till en fossilfri framtid så för flygplatsen diskussion med Trafikverket om beredskap. Enligt regeringens förslag ska inte Norrköping ingå bland de 27 beredskapsflygplatserna.
Trots det får Norrköping, enligt Peter Jansson, ganska ofta öppna flygplatsen för ambulansflyg – så sent som en natt i förra veckan när en Norrköpingsbo var i behov av en brådskande transport.
– Det visar att vi fyller ett behov, säger han.