40 team ville vara med och utveckla Norrköpings nya centralstation. Av dessa valdes följande fyra förslag ut: Framtidsvågen, Norrköping väver vidare, Railway Renaissance och Stationsväven.
Vid en pressträff på Resecentrum på onsdagseftermiddagen stod det klart vem vinnaren blev: Railway Renaissance.
"De har löst mötet mellan järnvägen och staden på ett fint sätt", var en del av motiveringen på pressträffen.
Josef Erixon, projektledare vid samhällsbyggnadskontoret och ordförande i juryn, fortsätter:
– Det var fyra intressanta förslag, men juryn var enig. De andra förslagen hade mycket fokus på spektakulära taklösningar. Men vinnaren hade bra, praktiska lösningar på det som ska ske under taket. Vi är jätteglada över att ha en vinnare och nu ser vi fram emot en bra fortsatt resa, säger han.
Bakom det vinnande förslaget Railway Renaissance finns Wingårdhs, Fredriksson Arkitektkontor, Bogl och Sigma Civil.
– Det är en stor ära att få vara del i det här viktiga arbetet, som kommer att påverka många personer i lång tid framöver. En järnvägsstation är ett prestigebygge. Det är den byggnad där flest Norrköpingsbor samlas under en dag, säger Joakim Lyth, arkitekt på Wingårdhs.
Och vi kan stilla Norrköpingsbornas oro. Den gamla stationsbyggnaden kommer att stå kvar. Det har aldrig varit tal om något annat.
– Vi kommer att använda den gamla stationen som en portal in till den nya. På så vis binder vi ihop det dåtida med det nutida, säger Jens Linnet, landskapsarkitekt på Bogl.
Vad det kommer att bli i det gamla stationshuset är ännu oklart. Men enligt Jernhusen är tanken "kommersiell verksamhet".
De fyra teamen fick vardera 450 000 kronor i arvode för att ta fram sina förslag. Kommunens kostnader för tävlingen och det arbete som görs efter tävlingen uppgår totalt till 4,5 miljoner kronor.
De skisser som vinnarna visade upp på onsdagen är preliminära.
– Det är inte så området kommer att se ut exakt, men det visar på en tydlig riktning, säger kommunstyrelsens ordförande Sophia Jarl (M).
Nästa steg blir nu att utveckla och göra anpassningar i det vinnande förslaget. Byggstart ske någon gång under åren 2027-2029. Ostlänken beräknas stå klar 2035.
Projekt/arkitekttävlingen har arrangerats i samverkan mellan Norrköpings kommun, Trafikverket, Jernhusen, Östgötatrafiken och Sveriges Arkitekter.