Klart: De lämnar sina jobb – och tar över Tropicarium

Nu är det klart att Filip Johansson och Rickard Sjödén - djurchef och pressansvarig på Kolmårdens djurpark - är de nya ägarna av Tropicarium. De lämnar därmed sina jobb på Kolmårdens djurpark.

"Jag hade mitt allra första sommarjobb på Tropicarium och fascinerades tidigt av de stora hajarna, giftormarna och alligatorerna. Därför känns det extra roligt att idag kunna ta över verksamheten", säger Filip Johansson.

"Jag hade mitt allra första sommarjobb på Tropicarium och fascinerades tidigt av de stora hajarna, giftormarna och alligatorerna. Därför känns det extra roligt att idag kunna ta över verksamheten", säger Filip Johansson.

Foto: David Hernqvist

Norrköping2020-07-31 17:30

Tropicarium ligger mitt emot huvudentrén till Kolmårdens djurpark. Tropicarium, som sedan år 1989 ägts av familjen Farkasdi, har genom åren varit en inomhusdjurpark med huvudsakligen vatten- och regnskogsdjur. När Filip Johansson, djurchef, och Rickard Sjödén, pressansvarig, tar över som ägare av bolaget 1 september så lämnar de också sina poster på Kolmårdens djurpark.

– Det är en dröm för både mig och Rickard att ta över och driva en egen djurpark, säger Filip Johansson.

Filip Johansson och Rickard Sjödén köper bolaget av Stefan Farkasdi och kommer nu äga 50 procent vardera. De träffades på Kolmårdens djurpark och menar att de har alltid haft ett sug efter att få driva något eget. När det kom på tal att Tropicarium var på gång att säljas så var det en affär som passade båda parter, menar Filip Johansson.

– Stefan har funderat på att sälja Tropicarium en tid. Den här gången pratade vi om det ordentligt med ägaren och hoppade på det här tåget, säger Filip Johansson.

Båda lämnar nu fasta anställningar på Kolmårdens djurpark och ska nu driva eget företag.

– Det är blandade känslor, själv har jag hoppat mellan olika jobb tidigare och alltid gått efter det jag velat göra. Vi tror att man måste våga för att vinna, säger Filip Johansson.

Rickard Sjödén flikar in:

– Vi tror att vi fortsatt kan utveckla destinationen Kolmården, fast i en annan roll, säger Rickard Sjödén.

Vad har ni fått för reaktioner från er arbetsgivare?

– Vi har fått positiva reaktioner, många tycker att det är kul att vi gör det här. Den kunskap vi båda sitter på har inte jättemånga, men kompetensen finns på Kolmården och de kommer klara sig jättebra, säger Filip Johansson.

Tropicarium och Kolmårdens djurpark har inget uttalat samarbete, men utbyter kunskap inom veterinära tjänster emellanåt. Tropicarium har mestadels fisk- och akvariedjur, det är en del nytt för Filip Johansson som haft delfiner som största intresse. Även om han och Rickard Sjödén sitter på flera års branschkunskap.

Besöknäringen befinner sig i en oviss tid på grund av corona. Rickard Sjödén säger att det är en osäkerhet idag, som för alla andra företagare, men betonar att man tänker långsiktigt.

– Tropicarium öppnade redan 1972, vi ser det som ett stabilt och välmående företag som vi hoppas kunna driva många år framöver.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!