När mellanstadieeleven Kim, som vi väljer att kalla personen, i slutet av januari försökte låna boken "Gender Queer" nekades hen.
– Jag fick höra att det var några som hade blivit ledsna för att de inte fått låna boken, så jag gick och frågade skolbibliotekarien om det var sant att man inte fick låna boken. Då sa hon att den var olämplig för oss som gick i mellanstadiet.
Berättade hon varför boken var olämplig?
– Nej, hon sa bara att den var olämplig.
Åldersgränsen på boken ska ha införts under hösten efter att ett föräldrapar klagat på bokens innehåll och önskat att boken skulle tas bort från skolbiblioteket. Boken är en självbiografi skriven av Maia Kobabe och handlar om att vara asexuell och icke-binär. "Gender Queer" flyttades efter klagomålen från skolans hbtqi-hylla till högstadieavdelningen och mellanstadieelever förbjöds att låna boken.
– Det är helt sjukt, tycker jag. Jag tycker att om man har en bok i biblioteket ska alla kunna låna den. Tänk dem som verkligen behöver läsa om någon som är som dem, säger Kim.
"Gender Queer" beskrivs som den mest förbjudna boken i USA och flera delstater har bannat boken från skolor och bibliotek. Anledningen är att boken innehåller tecknade bilder på sex och onani. Samtidigt som Hagaskolan fick in klagomål om boken hade skolbiblioteket Banned Book Week som uppmärksammar censur av böcker och hyllar friheten att läsa.
– Vår förra bibliotekarie brukade sätta upp bannade böcker i USA på en vägg och så kunde man få låna dem. Det var "Gender Queer", någon som hette "Pride" och "Heartstopper". Det finns många i fyran, femman och sexan som har lånat "Heartstopper", så helt bannade är de inte på biblioteket. Det är mest "Gender Queer" som är det.
Boken "Heartstopper" handlar om en homosexuell kille som faller för sin nya klasskamrat.
Har det hänt någon gång förut att du inte fått låna en bok?
– Nej, de låter oss låna "Sagan om ringen" som det är mycket mer våld i. Men de bannar "Gender Queer" för att det var någons föräldrar som tyckte att den var dålig.
Kims föräldrar har nu köpt boken. Hen håller med om att vissa bilder är känsliga, men säger att om man läser boken förstår man varför de är där.